Rauhanturvaaja Martti kertoo, miksi he nimesivät erikoisen talon Libanonissa Matti Nykäsen mukaan: "Kuin Calgaryn kultakisojen hyppyri"

Ex-rauhanturvaaja Martti Tikka kertoo Matti Nykäsen mukaan nimetystä talosta 1:19

Pienessä libanonilaiskylässä seisoo eriskummallisen näköinen talo, jonka katolta melkein voisi laskea suksilla. Siksi rauhanturvaajat keksivätkin sille oman lempinimen.

Tibninen kylän alueella Etelä-Libanonissa, noin kymmenen kilometriä Israelin rajalta sijaitsee tiiliseinäinen talo, jonka katto muistuttaa erehdyttävän paljon liukumäkeä. Jos päälle sataisi riittävästi lunta, voisi kattoa pitkin kokeilla mäkihyppyä.

Tai ainakin niin suomalaiset rauhanturvaajat 80-luvun lopulla ajattelivat, kun näkivät paikalle rakennetun uuden jyhkeän talon. Siitä lähtien talo kantoi nimeä "Matti Nykäsen talo."

Matti Nykästä on muisteltu paljon mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Mäkihyppääjälegenda menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ja suru-uutinen tavoitti suomalaiset maanantaiaamuna. 

Talo tuli Martti Tikan mieleen jälleen, kun suru-uutinen tavoitti hänet. Talo sai lempinimensä jo vuonna 1988, jolloin Matti Nykänen palasi Calgaryn olympialaisista kolme kultamitalia kaulassaan.

– Sehän (talo) kiinnitti heti suomalaisten huomion, kun siinä on vauhtimäki ja hyppyrinnokka. Arkkitehdin alkuperäistä ajatusta en tiedä, mutta sehän näytti meistä heti Nykäsen Matin hyppyriltä Calgaryn olympialaisten jälkeen. Sillä nimellä se alkoi kulkea eteenpäin, kertoo vuosina 1987–1988 Libanonissa rauhanturvaajana palvellut, nykyisin Kankaanpäässä asuva Martti Tikka

Suomalaiset eivät tienneet, kuka talossa asui. Tikka arvelee sen olleen beirutilaisen paremman keskiluokan rakentama kesähuvila.

Myös talon nykyinen kunto ja käyttötarkoitus eivät ole tarkassa tiedossa. Tikka arvelee talon seisovan yhä paikallaan, koska alueella ei ole ollut sotatoimia. Tikan talosta ottama kuva on vuodelta 1988, jolloin talo oli juuri valmistunut. 

Libanonilaisille tuskin talon lempinimi koskaan valkeni, tai ainakaan vakiintui arkikäyttöön.

– En usko, että paikalliset Matti Nykästä tuntevat. Ainoastaan paikalliset kauppiaat. He tiesivät aika paljon Suomesta, sillä heistä moni oli käynytkin Suomessa, Tikka kertoo.

Nuoret rauhanturvaajat sen sijaan kuuntelivat korva tarkkana kotimaan uutisia ja seurasivat suomalaisurheilijoiden menestystä maailmalla. Calgaryn olympialaisetkin seurattiin radion välityksellä.

– Eihän siellä silloin ollut mitään nettejä tai muuta, mutta meillä oli radioyhteydet ja uutisia kuunneltiin. Kyllä me ajan tasalla olimme jatkuvasti. Posti kulki hieman jälkijunassa, mutta radioiden kautta kuuntelimme uutisia, Tikka kertoo tuumaten, että Matti Nykäsenkin kultamitaleita "hieman juhlittiin."

Lue myös:

    Uusimmat