Matti Nykäsen armeija-aika hämmästyttää: ensimmäinen jysäys saapumispäivänä – "Emme me siihen pystyneet"

Mäkijoukkueen sääntöjä rikkonut Matti Nykänen jätettiin pois mäkiviikolta vuonna 1985 0:47
Matti Nykänen MTV:n haastattelussa, kun hänet lähetettiin mäkimaajoukkueen leiriltä kotiin sääntöjen rikkomisen takia joulukuussa 1985.

Matti Nykänen astui varusmiespalvelukseen Sarajevon olympiakisojen jälkeen vuonna 1984 ja nautti monista erivapauksista, selvitetään tänään julkaistussa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kirjassa Matin maailma – äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen (Kirjapaja).

Nykänen oli voittanut Sarajevossa suurmäen olympiakultaa ja tullut normaalimäessä toiseksi. Kansan tuntemaksi tähdeksi nousseen mäkisankarin saapuminen varusmiespalvelukseen Lahden Hennalan urheilujoukkoihin oli myös valtava mediatapahtuma, mitä kuvaa osaltaan varuskuntalääkärinä tuolloin toiminut Seppo Rehunen.

– Talviurheilijat tulivat erikoiseen aikaan toukokuun alussa Sarajevon jälkeen, ja varuskunta meni ihan sekaisin. Pääportin edusta oli täynnä toimittajia ja kameroita. Varuskunta yritti sitä menoa hillitä, mutta eihän se onnistunut. Matin tulo oli varsinainen tapaus, Rehunen kertoo uutuuskirjassa.

Vaikka Nykänen kävi normaalisti alokastarkastuksissa ja oli mukana metsässä, hänelle suotiin myös monia erivapauksia. Nykänen oli muun muassa sitä mieltä, että saappaat tuhoavat hänen uransa, eikä hänen näin tarvinnut niitä käyttää.

– Matti oli niin vaativa ja ehdoton, että normaalille perusihmiselle oli ihan mahdotonta vastustaa sitä ehdottomuutta ja tiukkuutta. Emme me armeijassakaan siihen pystyneet.

– Sillä oli niin ihmeellinen psyyke, kaiken se sai maailmanmestarin ja olympiavoittajan arvolla ja ehdottomuudella läpi, Rehunen sanoo.

Kirjassa hämmästellään, että Nykänen kotiutui armeijasta alikersanttina.

– Rimaa hipoen Matti sen selvitti. En tiedä, miten paljon häntä autettiin. Olihan sillä niitä kavereita, jotka varmasti auttoivat. Oli poistumiskieltoa ja muuta, mutta ei mitään hirmuradikaalia, Rehunen tuumii.

Nykänen sai ainoan papereissa olevan poistumiskieltonsa, viiden vuorokauden mittaisen sellaisen, poissaolosta aamiaisruokailusta. Nykäsen ruokahaluttomuuden kerrotaan johtuneen hänen riennoistaan yöelämässä.

– Eikä se suinkaan ollut ainoa kerta. Kenelle tahansa muulle samanlainen käytös palvelusaikana olisi johtanut ankariin vastatoimiin ja rangaistuksiin, mutta humalaisenkin Nykäsen tekemisiä katsottiin lähes poikkeuksetta läpi sormien. Armeijassa menetettiin viimeinenkin mahdollisuus löytää Matti Nykäselle jonkinlainen käyttäytymismalli yhteiskuntaan ja loppuelämään, kirjassa summataan.

Nykänen menetti vuonna 2005 alikersantin arvonsa kärsittyään vankilatuomiota törkeästä pahoinpitelystä. Hän kuoli viime vuonna 55 vuoden iässä.

Lue myös:

    Uusimmat