"Tämä on käänteentekevä hetki historiassa" – poliisille tuomio George Floydin taposta, näin reagoivat amerikkalaismediat

Ex-poliisi on syyllinen George Floydin kuolemaan – katso videolta, kuinka Derek Chauvin reagoi kuultuaan murhatuomiosta 0:52
Katso video: Ex-poliisi on syyllinen George Floydin kuolemaan – näin Derek Chauvin reagoi kuultuaan murhatuomiosta.

George Floydin kuolemaa käsitellyt henkirikosoikeudenkäynti on hallinnut tänään amerikkalaisten tiedotusvälineiden uutisia.

Valamiehistö totesi yksimielisesti myöhään eilisiltana Suomen aikaa minneapolisilaisen entisen poliisin Derek Chauvinin syylliseksi kaikkiin kolmeen syytekohtaan eli toisen ja kolmannen asteen murhaan sekä toisen asteen kuolemantuottamukseen.

Teot vastaavat Suomen rikoslaissa lähinnä tappoa ja kuolemantuottamusta.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat on nyt tienristeyksessä. Toimittaja Stephen Collinsonin kommenttikirjoituksen mukaan jää nähtäväksi, muuttaako Chauvinin syyllisyys mitään.

– Pallo on nyt poliitikoilla, joiden olisi saatava aikaan lakimuutoksia, jotka estävät poliisiväkivallan systemaattisesti, hän kirjoittaa.

Kaikki katseet kääntyvät Collinsonin mukaan nyt senaattiin.

Collinsonin mukaan Floydin kuolema ja Chauvinin oikeudenkäynti ovat olleet Yhdysvaltojen lähihistoriaan syvällisimmin vaikuttaneita tapahtumia. Hänen kanssaan samaa mieltä on George Floydin veli.

– Tämä on käänteentekevä hetki Yhdysvaltain historiassa, Floydin veli Philonese kommentoi CNN:lle.

Oikeudenkäyntikaupungissa Minneapolisissa ihmiset juhlivat kadulla Chauvinin syylliseksi toteamista.

Pelosin puhe kummastuttaa somessa

New York Post nosti näkyvästi esiin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin lausunon. Pelosi sanoi Floydin "uhranneen henkensä oikeuden puolesta". Lehden mukaan Pelosin kommentti on herättänyt tyrmistystä Twitterissä.

Illinois'n yliopiston professori ja kansalaisaktivisti Barbara Ramsby ei ollut uskoa korviaan.

– Sanoiko Pelosi todella, että Floyd urasi henkensä oikeuden puolesta? Ei hän uhrannut henkeään, hänen henkensä otettiin häneltä, Ramsby kirjoitti Twitterissä.

Lehti uutisoi myös Chauvinin kädessä valokuvissa näkyneestä kirjoituksesta. New York Postin mukaan Chauvin oli kirjoittanut puolustusasianajajansa puhelinnumeron käteensä kuulakärkikynällä.

Chauvin odottaa tuomion julistamista vangittuna ja hänen takuumaksunsa peruutettiin.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kommentoi Chauvinin syyllisyyttä tuoreeltaan televisiopuheessaan. Bidenin mukaan päätös syyllisyydestä on askel oikeaan suuntaan.

Floydin kuolema poliisin käsissä oli Bidenin mukaan seurausta systemaattisesta rasismista, jota hän kuvasi “tahraksi kansakunnan sielussa”.

Fox Newsin poliittinen kommentaattori Brit Hume oli eri mieltä presidentin kanssa.

– Mielestäni valtaosa amerikkalaisista ei ajattele Yhdysvaltojen olevan rasistinen maa, Hume sanoi Fox Newsin haastattelussa.

Humen mielestä Yhdysvalloilla on uljas historia rasismin voittamisessa. Hän sanoi, että 1960-luvun kansalaisoikeusliikkestä alkaen rasismia on yleisesti pidetty Yhdysvalloissa vääryytenä.

Fox News kiinnitti myös huomiota siihen, ettei Biden maininnut puheessaan sanallakaan Floydin kuolemaa seuranneita mellakoita.

Houstonissa haluttiin ankaraa tuomiota

National Public Radio (NPR) raportoi Chauvinin oikeudenkäynnin seuraamisesta eri puolilla Yhdysvaltoja. Pohjois-Carolinan Fayattevillessä syntynyt Floyd vietti lapsuutensa Houstonissa Texasissa äitinsä ja sisarustensa kanssa.

Houstonin kolmannessa kaupunginosassa, jossa Floyd varttui, seurattiin syyllisyyden julistamista NPR:n mukaan rauhallisesti mutta tyytyväisenä. Lähistöllä on suuri siivekästä George Floydia esittävä seinämaalaus.

– Tämä on siunaus. Tätä on odotettu kauan. Vuodesta toiseen ja sukupolvesta toiseen, he (poliisit) ovat selvinneet rikoksista ilman rangaistusta, kommentoi 60-vuotias houstonilainen Larry Summers NPR:lle.

NPR:n haastattelema 46-vuotias houstonilainen Kim Hewitt sanoi tunteneensa Floydin lapsena. Hewitille ei riittänyt pelkkä syylliseksi toteaminen, vaan hän halusi Chauvinille ankaran tuomion.

– En ole tyytyväinen ennen kuin hänet laitetaan vankilaan ja häntä kohdellaan rikollisena. Aivan kuten he (poliisit) kohtelevat meitä rikollisina.

Chauvinin tuomiosta päättää tuomari ja rangaistuksen harkitsemiseen voi mennä kahdeksan viikkoa. Chauvin saattaa saada jopa 40 vuoden vankeusrangaistuksen, mutta Minnesotassa voimassa olevan ohjeistuksen mukaan hänelle saatetaan antaa 12,5 vuoden tuomio, sillä hänellä ei ole aiempaa rikoshistoriaa.

Lue myös:

    Uusimmat