Ratsastajainliitto järkyttyi naantalilaisen tallin rikosepäilyistä – näin talleilla pyritään estämään väärinkäytöksiä

Naantalilaistallin rikosepäilyt saivat hevospiirit kuohumaan – haastattelussa ratsastajainliiton toiminnanjohtaja 6:17
Näin Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja kommentoi tilannetta

Poliisin tietojen mukaan naantalilaisen hevostallin epäillyt teot ovat jatkuneet useiden vuosien ajan. Uutiset rikosepäilyistä on otettu järkyttyneenä vastaan ratsastuspiireissä.

Naantalilaista hevostallia pyörittäneen pariskunnan molemmat osapuolet vangittiin perjantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltyinä kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.  

Turun Sanomien tietojen mukaan kymmeniä 12–20-vuotiaita tyttöjä olisi myös joutunut seksuaalisen häirinnän ja jopa pakkotyön uhreiksi tallilla.

Poliisin tietojen mukaan epäillyt teot ovat jatkuneet useiden vuosien ajan.

Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kuvailee paljastuneita epäilyitä järkyttäviksi. Hänen mukaansa tapaus on herättänyt hyvää keskustelua.

– Yksi tärkeimpiä asioita on, että lapset. jotka harrastavat hevosten kanssa, ja myös eläimet, että molemmat voivat hyvin siinä toiminnassa.

Vapaaehtoiseen toimintaan selkeät rajat

Epäilty pakkotyö kuulostaa Koiviston korvaan todella rajulta.

– Tuli täytenä yllätyksenä. Ei ole missään nimessä sellaista toimintaa, mikä mahtuu nykyajan vastuullisen tallin toimintaan.

Lapsien pyöriminen apuvoimana talleilla on tuttua jo vuosikymmenien takaa. Koivisto painottaa, että keskeisintä on selkeät pelisäännöt.

– Useimmiten lapset tulevat asiakkaina tallille ja asiakkuuteen kuuluu vastuullinen, ammattimainen opetus siinä ratsastustunnin muodossa tai sitten ollaan työntekijöinä.

Koiviston mukaan Ratsastajainliiton jäsentalleilla näkee nykyään usein kahta päätoimintatapaa.

Joillain talleilla on siirrytty siihen, että asiakkaat eivät saa auttaa vapaaehtoisesti hevosten hoidossa. Taustalla on eläinten hyvinvoinnin turvaaminen työntekijöiden voimin.

– Jos vapaaehtoisen auttamisen mahdollisuus on, silloin sen pitää olla aikuisten ohjaamaa, valvottua ja vastuullista.

Koivisto kuvailee valvottua hoitamista tavaksi, jolla lapsille voidaan opettaa hevosten oikeaa käsittelyä.

– Talliyhteisö on parhaimmillaan todella yhteisöllinen paikka. Siellä opitaan tekemällä, se mahdollisuus tulee sallia myös lapsille ja nuorille, mutta vain valvotusti ja vapaaehtoisuuteen perustuen.

Koulutukset tärkeässä roolissa

Kyseessä ei ole ensimmäinen seksuaalirikoksiin liittyvä kohu ratsastuspiireissä. Koivisto näkee, että tilanteesta pitäisi syntyä jatkuvaa keskustelua. 

– Meidän täytyy jatkaa työtä, jotta kehitämme yhä parempia toimintatapoja, jotta tällaiset tapaukset tulevat julki. Niitä voidaan ennaltaehkäistä koulutusten kautta ja puuttua väärinkäytöksiin.

Koivisto muistuttaa myös, että yhteyden ottaminen poliisiin on oikea väylä rikosepäilyjen kohdalla.

Ratsastajainliiton jäsentalleilla pyritään estämään vastaavanlaisia tapauksia liittymisvaiheessa esitettyjen kriteerien myötä.

– Yksi keskeinen kriteeri on se, että noudatetaan niin Suomen lakeja kuin Ratsastajainliiton sääntöjä, ja se henkilöstö tallilla on koulutettu käsittelemään myös tällaisia tilanteita.

Lue myös:

    Uusimmat