Salossa ponia seksuaalisesti hyväksikäyttänyt ei ole aikuisen tasolla – tallin omistaja ja tekijä selvittävät asian keskenään: "Ei ole mitään hyötyä viedä tätä oikeuteen"

Viime maaliskuussa salolaisella ratsastuskoululla napattiin kiinni poikkeuksellisen vieras, sillä poliisi otti kiinni paikalla hiiviskelleen eläimiinsekaantujan. Mies oli jo ehtinyt jo saada haluamansa, sillä tämä tavattiin paikalta ulosteen peittämä hanska kädessään.

Kohteeksi joutui suurikokoinen ponitamma, joka oli samana päivänä vasta saapunut tallille Virosta. Poni vaikutti kuitenkin olevan kunnossa. Tallilla suunniteltiin tuoreeltaan tapahtuneen jälkeen järeämpiä turvatoimia eläinten koskemattomuuden turvaamiseksi.

Tallin omistaja Pekka Larsen kertoo, että tapaus on nyt sovittelussa, ja juhannuksen jälkeen osapuolten olisi määrä istahtaa yhdessä selvittämään asiaa. Hän kertoo, että epäilty ei ole niin sanotusti täysivaltainen, vaan tällä on holhooja.

– Eihän tämä tekijä ymmärrä mistä on kysymys, Larsen toteaa. Hän viittaa siihen, ettei mies ole henkisesti aikuisen tasolla.

– Vähäjärkiseksi näitä ennen kutsuttiin. Ei hän varmaan oikein tajua tekoaan, hän jatkaa.

”Saataisiin homma kontrolliin”

Pienet sakot eivät ole Larsenin mielestä tapa, jolla asia tulisi ratkaista. Hän uskoo, että sovittelussa ongelmaan ja ratkaisuihin päästään pureutumaan paremmin. Tärkeintä tallille on, että vastaava ei enää toistu. Lisäksi hän haluaa miehen korvaavan aiheuttamansa kulut, kuten eläinlääkärikäynnit.

– Ollaan yhtä mieltä siitä, ettei ole mitään hyötyä viedä tätä oikeuteen. Pohditaan yhdessä, mitä tälle voisi tehdä, Larsen kertoo.

– Tätä kautta haetaan, että paremmin saataisiin homma kontrolliin.

Auttaako rangaistus jälkeenjääneeseen?

Suomessa eläimiinsekaantumista ei ole kriminalisoitu, ellei teossa vahingoiteta eläintä. Tapauksessa miestä epäiltiin eläinsuojelurikkomuksesta ja luvattomasta käytöstä. Tässäkin tapauksessa toiminta olisi ollut täysin laillista, jos eläin ei kärsi ja tekemiselle olisi omistajan lupa.

Larsen ei osaa sanoa, olisiko eläimiinsekaantumisen kieltämisestä apua. Hän uskoo, että suurimmalla osalla eläimiinsekaantujista ”heittää päässä tavalla tai toisella”. Hän ei ole varma, ymmärtäisivätkö henkilöt, että teko olisi rangaistava.

Toisaalta hän pitää jollain tavalla hyvänä, että eläimiinsekaantuminen kiellettäisiin eläinsuojelulaissa.

– Ainakin selkeämmin tulisi ilmi, ettei se ole hyväksyttävää toimintaa, hän pohtii.

Hän toteaa, että pitkät vankeusrangaistuksetkin lähinnä luultavasti maksavat. Hän kuvailee rangaistavuutta ”vaikeaksi jutuksi”.

– Ei minua kauheasti kiinnostakaan pohtia, mitä näiden kanssa tehdään, hän päättää.

Ihmiset kauhistuivat tammaa enemmän

Eläimiinsekaantuminen kohdistui tallitapauksessa puolustuskyvyttömään eläimeen. Larsen haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei eläin ymmärrä teon luonnetta. Seksuaaliväritteisyys herättää meissä kammotusta.

– Se kauhistuttaa ihmisiä paljon enemmän kuin eläintä, hän uskoo.

Jos teko tehdään eläimelle kärsimystä tuottamatta, ei teko eläimen näkökulmasta välttämättä eroa eläinlääkärin operoinnista.

– Ei eläin erota sitä, kenen käsi siellä häärii, ja missä tarkoituksessa. Eläin kärsi vähemmän kuin moni kuvittelee, Larsen toteaa.

Hän toivoo, että juhannuksen jälkeen tallien väelle laskeutuu rauha, ja sovittelulla saataisiin pysyvää hyötyä heidän ja muiden tallien näkökulmasta.

– Ettei tarvitsi vahdata koko ajan ja miettiä, onko joku ovi jäänyt auki, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja