Ratkaisu tuulisähkön varastointiin? Hollantilaisyhtiö rakensi merenpohjaan suuren pumppujärjestelmän ja laajenevia "rakkoja"

Ocean Grazer -niminen startup on esitellyt oman ratkaisunsa energian varastoimiseksi. Se koostuu muun muassa merenpohjaan haudattavasta 20 miljoonan litran betonialtaasta.

Uusiutuvat energianlähteet, kuten tuuli- ja aurinkovoima, ovat tyypillisesti luonteeltaan epäsäännöllisiä. Ne eivät aina tuota energiaa silloin, kun sitä tarvitaan – ja toisinaan taas enemmän energiaa kuin on mahdollista syöttää sähköverkkoon. Vaihtelevien energialähteiden tasapainotus ja ylimääräenergian varastointi pahan päivän varalle onkin uusiutuvan energian keskeinen ongelma.

Hollantilainen energia-alan startup nimeltään Ocean Grazer on esitellyt oman ratkaisunsa energian varastoimiseksi, kertoo Interesting Engineering. Yrityksen kehittämä Ocean Battery -laitteisto keskittyy avomerellä sijaitseviin voimaloihin, kuten tuulivoimapuistoihin. Se koostuu merenpohjaan haudattavasta 20 miljoonan litran betonialtaasta, rakkomaisista säiliöistä sekä niiden välisestä pumppu- ja turbiinisysteemistä.

– Kukaan ei ole ratkaissut maailmanlaajuista energianvarastointiongelmaa skaalautuvalla, luotettavalla ja edullisella tavalla – paitsi nyt on! Ocean Grazer tarjoaa nerokkaan mutta yksinkertaisen ratkaisun, joka perustuu olemassaolevaan teknologiaan ja kohentaa samalla merielämää”, yritys väittää tiedotteessaan.

Yritys lupaa siis paljon, ja ainakaan väitettä merielämän kohentamisesta ei ole toistaiseksi avattu millään tavalla. Ocean Batteryn toimintamenetelmä vaikuttaa kuitenkin järkevältä.

Näin se toimii

Kun tuulivoimala tuottaa energiaa liikaa, ylimääräenergia ohjataan pumppujärjestelmään, joka ohjaa miljoonia litroja makeaa vettä altaasta merenpohjan päällä sijaitseviin ”rakkoihin” (engl. bladder). Rakot laajenevat ja säilövät veden itseensä korkean paineen alle.

Kun taas tuulivoimala tuottaa liian vähän energiaa, rakot vapauttavat veden takaisin altaaseen. Potentiaali purkautuu: vapautuva vesi pyörittää turbiineja, jotka tuottavat tarvittavan määrän energiaa sähköverkkoon. Toimintamenetelmä muistuttaa monilta osin patoa – mutta vedenalaista sellaista. Ocean Grazerin mukaan järjestelmä on sekä skaalautuva että modulaarinen.

New Atlas huomauttaa, että vaikka idea on mielenkiintoinen, ovat monet muutkin kehitelleet vastaavanlaista teknologiaa. Näihin kuuluvat muun muassa MIT:in vedenalaiset betonipallot sekä norjalaisen Subhydro-nimisen yrityksen potentiaalienergiaan perustuva ratkaisu.

Alla olevasta videosta voi katsoa havainnollistuksen Ocean Grazerin systeemin toimintaperiaatteesta kohdasta 2:05 eteenpäin. Video on yrityksen tekemä ja siten luonteeltaan mainostava. Jos upotus ei näy, videoon pääsee tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat