Ratkaisematon mysteeri: Miekkakalat hyökkäävät kuolettavasti haiden kimppuun

Espanjan Valenciassa hämmästellään rannalta löytyneitä kuolleita haita. Haiden epäillään kuolleen miekkakalan iskusta.

Vastikään El Campellon rannalta löydettiin hai, jolla oli vaurio lähellä silmäkulmaa. Vaurio muistuttaa tutkijoiden mukaan miekkakalan hyökkäyksestä aiheutuvaa vammaa.

Vastaavanlaisia haiden kuolemia on tapahtunut useampi, mikä on saanut tutkijat pohtimaan miekkakalojen ja haiden välistä suhdetta.

Asiasta kertoi El Pais.

Ensimmäinen virallisesti raportoitu tapaus miekkakalan iskusta kuolleeseen haihin tapahtui Valenciassa vuonna 2016. Tapausta tutkittaessa hain aivoista löydettiin 18 sentin palanen miekkakalan terästä.

– Teräs halkaisi hain aivot kahtia. Olimme täysin ymmällämme, emme olleet koskaan löytäneet vastaavaa, toteaa Valencian yliopiston meribiologian instituutin tutkija Jaime Penadés.

Samanlaisia tapauksia on sittemmin raportoitu Italiassa ja Libyassa. Myös Penadésin ryhmä on löytänyt viisi samankaltaista tapausta.

Hyökkäykset noudattavat samaa kaavaa. Miekkakalojen uskotaan iskeneen päähän, joten hyökkäys on tehty tarkoituksenmukaisesti.

– Hyökkäykset ovat tarkkoja, sillä teräs osuu suoraan silmiin ja aivoihin, jotka ovat välttämättömiä rakenteita, Penadés sanoo.

MTV Uutiset uutisoi aiemmin miekkavalaiden tekemistä hyökkäyksistä veneitä vastaan. Lue lisää: 

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, ovatko miekkakalat itse hyökänneet, vai iskeneet itsepuolustukseksi. Penadés kuitenkin epäilee, että vammojen pienuus voisi tarkoittaa hyökkäyksen olleen itsepuolustuskeino.

Tutkimusta hyökkäyksistä on vaikea edistää, sillä esimerkkejä ei löydy helposti. Kuollessaan hait uppoavat yleensä merenpohjaan. Joissakin tapauksissa kuollut hai voi kulkeutua rantaan. Haiden kuolinsyiden tutkimuksissa ei myöskään avata yleensä kalloa, jolloin miekkakalan teriä ei havaita.

Tutkijat ovat kiinnostuneet miekkakalojen ja haiden suhteiden mahdollisesta muutoksesta ja sen juurisyistä. Yhtenä syistä pidetään ilmastonmuutosta.

– Aiemmin tutkijat eivät ole ajatelleet ilmastonmuutoksen vaikuttavan näiden lajien välisiin suhteisiin. Nyt on toisin, Penadés sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat