Hämmästyneiltä tutkijoilta varoitus veneilijöille: Miekkavalaat tekevät "täysin järjestäytyneitä" hyökkäyksiä veneitä vastaan

Miekkavalas teki lähempää tuttavuutta tutkijan kanssa 1:08
Videolla miekkavalas tekee lähempää tuttavuutta tutkijan kanssa.

Espanjan ja Portugalin rannikoilla on tapahtunut viimeisten kahden kuukauden aikana useita miekkavalaiden hyökkäyksiä veneilijöitä vastaan.

Viranomaiset ovat saaneet veneilijöiltä useita hätäpuheluita miekkavalaiden huolestuttavan käytöksen takia. Miekkavalaat ovat Guardianin mukaan puskeneet aggressiivisesti veneitä päin vaurioittaen niitä vakavasti. Hyökkäyksissä on loukkaantunut yksi veneilijä.

Viimeisin hyökkäys tapahtui perjantaina, kun miekkavalas hyökkäsi kymmenmetrisen veneen perän kimppuun syöksymällä sitä päin ainakin 15 kertaa. Alus menetti ohjauksen ja se jouduttiin hinaamaan satamaan.

Elokuun lopussa ranskalainen alus lähetti rannikkovartiostolle hätäkutsun. Alus ilmoitti joutuneensa "miekkavalaiden hyökkäyksen kohteeksi". Samana päivänä espanjalaisen aluksen peräsin hajosi vastaavanlaisessa hyökkäyksessä.

Hyökkäykset vaikuttavat järjestäytyneiltä

Miekkavalaat ovat erittäin älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä. Tutkijoiden mukaan miekkavalaat ovat uteliaita ja ne saattavat seurata aluksia, mutta niiden ei ole havaittu normaalisti kohdistavan kuvatunlaisia voimatoimia veneilijöitä vastaan.

Espanjalaiset viranomaiset ovatkin kehottaneet veneilijöitä pitämään etäisyyttä miekkavalaisiin.

Tämä on kuitenkin hankalaa, sillä raporttien mukaan ainakin yksi miekkavalaslauma nimenomaan jahtaa veneitä erittäin "epätavallisella ja huolestuttavalla tavalla"

Heinäkuussa eräs vene joutui yhdeksän miekkavalaan saartamaksi. Miekkavalaiden kerrotaan rynnineen veneen runkoa päin yli tunnin ajan. Hyökkäyksessä veneen moottori ja ohjaus menivät toimintakyvyttömiksi.  

Miekkavalaiden kerrotaan kommunikoineen keskenään korkeilla vislauksilla. Veneessä ollut silminnäkijä on kuvaillut hyökkäyksen vaikuttaneen "täysin järjestäytyneeltä".

Lue myös:

    Uusimmat