Raskaille ajoneuvoille talvirengaspakko – astuu voimaan vuoden alussa

Valtioneuvoston eilen antaman asetuksen mukaan kalenteriin sidottu talvirengaspakko koskee myös raskasta kalustoa 2.1.2017 alkaen.

Uuden asetuksen mukaan kuorma- ja linja-autossa on käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuun aikana vetävillä akseleilla talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään viisi millimetriä. Auton muilla akseleilla ja perävaunussa on tällöin käytettävä renkaita, joiden urasyvyys on vähintään 3 millimetriä.

Muutos koskee myös kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin henkilöautoa ja traktoria, jonka rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa.

Rengasalan teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas pitää uudistusta hyvänä ja näkee vaatimusten olevan lähellä naapurimaiden tasoa.

– Odotimme tiukempaa urasyvyysvaatimusta myös ohjaavien akseleiden renkaille. Selvityksemme mukaan se lisäisi liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta, mutta ei juurikaan toisi lisäkustannuksia raskaalle liikenteelle, Mustakangas kertoo Autonrengasliiton tiedotteessa.

Talvirenkaan määrittely kaipaa täsmennystä

Talvikäyttöön soveltuvan renkaan tyyppihyväksyntää varten on olemassa kaksi eri kategoriaa. Perinteinen M+S-merkintä perustuu renkaan valmistajan omaan näkemykseen siitä, että rengas soveltuu talviolosuhteisiin. Uusi 3PMSF-merkintä (ns. lumihiutalesymboli) löytyy vaativiin talvikeleihin soveltuvista renkaista, jotka ovat läpäisseet E117-säännön mukaisen lumipitotestin.

– Viime vuosina markkinoille on ilmestynyt henkilöauton renkaita, joita myydään talvirenkaina, vaikka niiden tekninen suorituskyky on kesärenkaan tasolla. Esimerkiksi Saksassa talvirenkailta vaaditaan 3PMSF-merkintä tästä talvesta alkaen. Vastaava vaatimus pitäisi pikaisesti ottaa käyttöön myös Suomessa, Mustakangas esittää.

Laajennetaanko talvirengaspakkoa kelien mukaan?

Tieliikennelain kokonaisuudistuksen valmistelujen yhteydessä esillä on ollut kalenteriin sidotun talvirengaspakon muuttaminen keliin sidotuksi talvirenkaiden käyttövelvoitteeksi tai niiden yhdistelmäksi. Koko tieliikennelakipaketti lähtee lähiaikoina laajalle lausuntokierrokselle.

Rengasalan tekninen foorumi kannattaa nykyistä kalenteriin sidottua talvirengaspakkoa, jonka lisäksi talvirenkaita pitäisi käyttää talvikelin vallitessa jo lokakuussa.

– Nykyisellä kalenteriin sidotulla talvirengaspakolla varmistetaan liikenneturvallisuus ja liikenteen sujuvuus talvikauden vaikeissa ja nopeastikin muuttuvissa ajo-olosuhteissa, Mustakangas perustelee.

Mustakangas edustaa Autonrengasliittoa Rengasalan teknisellä foorumilla, johon kuuluu lisäksi useita rengasvalmistajia.

Lähde: Autonrengasliitto

***

Mersukuski kääntyi törkeästi eteen – kolari vain senttien päässä 0:14

Lue myös:

    Uusimmat