Raskaana olevat naiset käsittelevät alapäitään kahvihöyryllä – lääkärit tyrmäävät

Tämä vaaralliselta kuulostava villitys on kiertänyt netissä jo vuonna 2013.

Kun raskaus on jo täysiaikainen, mutta vauva ei vielä osoita syntymisen merkkejä, moni äiti turvautuu kikkoihin, joiden luvataan auttavan synnytyksen käynnistämisessä. Monille tuttuja keinoja ovat sauna, siivoaminen tai seksin harrastaminen, mutta entä kahvin höyry?

Romper-sivuston mukaan äidit ovat jo vuosia kuiskailleet "kahvihöyrytyksestä" tai "kahvipotasta", jonka pitäisi käynnistää synnytys.

Kahvipottavillitys on kiertänyt netissä jo vuonna 2013. Ideana on keittää vettä, kaataa se lakeaan astiaan ja sekoittaa mukaan 1–2 kupillista kahvinporoja veteen. Tämän jälkeen vadin yläpuolella kykitään noin 20 minuuttia. Alapää saa siis kahvinhöyrykylvyn.

Kuuma höyry voi polttaa

Idea kuulostaa järjettömältä, ja sitä se myös lääkäreiden mielestä on.

– Ei ole niin mitään todisteita, jotka näyttäisivät, että "kahvipotalla käynti" olisi hyödyllistä synnytyksen alkamisessa tai nopeuttamisessa. Tämä metodi voi olla haitallinen naiselle ja hänen vauvalleen, kuvaa kätilöitä ja gynekologeja kouluttavan oppilaitoksen puhemies Patrick O’Brien netmums.comissa.

Kikan ilmeisin ongelma on kuuma höyry, joka voi polttaa. Samalla se altistaa alapään hiivatulehdukselle.

– Vielä huolestuttavampaa on käyttää kiehuvaa vettä, varsinkin kahvinporojen kanssa, kehosi vieressä – itse asiassa hyvin herkän kehonosasi vieressä – se voi johtaa vakaviin palovammoihin, gynekologi Amos Grunebaum kommentoi CafeMomille.

Hän työskentelee sairaalassa, jossa on palovammayksikkö, ja kehottaisikin kokemustensa perusteella suureen varovaisuuteen kaikenlaisten kiehuvien tai kuumien nesteiden lähellä.

Hyödystä ei todisteita

Kaikenlaista höyryttelyä kannattaisi välttää raskauden aikana. Myöskään kätilöitä kouluttava Royal College of Midwives ei suosittele kahvin höyryjä.

– RCM-oppilaitos ei suosittele raskaana olevia naisia tekemään tätä, ei ole mitään todisteita siitä, että tämä hyödyttäisi fysiologiaa, ja se on potentiaalisesti hyvin vaarallista. Jos nainen on huolissaan siitä, että ohittaa lasketun ajan, hänen kannattaisi puhua kätilönsä kanssa.

Lienee siis parasta pitää kahvi edelleen mukissa, ja nauttia sitä vain suun kautta!

***


10:21

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja