Raskaana oleva suomalainen Sofia pakeni miehensä kanssa Indonesian tuhoisaa järistystä, pariskunnan majatalo tuhoutui – "Täällä oli koti ja elämä"

Suomalainen Sofia Saurén menetti sekä kotinsa että ylläpitämänsä majatalon Indonesian maanjäristyksen vuoksi.

Indonesiassa Gili Trawangan saarella asuvalla Saurénilla ja hänen miehellään oli suunnitelma valmiina, kun 6.9 magnitudin järistys Lombokin saarelle iski viime sunnuntaina.

Vaikka järistyksen keskus olikin Lombokin saarella, tuntui tärinä myös Gili Trawangalla.

– Kaikki alkoi kovalla jyrinällä. Koko talo, ikkunat ja lasit tärähtelivät. Tiesimme samantien, mitä oli tapahtumassa, Saurén kuvailee.

Maan tärähdellessä ja ikkunalasien helinässä pariskunta ryntäsi läheiselle kukkulalle yhdessä majatalonsa vieraiden ja työntekijöidensä kanssa.

Pimeys laskeutui järkyttyneiden ihmisten keskuuteen. Kukkulalta ei ollut turvallista poistua tuhoutuneisiin koteihin.

– Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin olla koko yö siellä, Saurén toteaa.

– Ihmiset olivat shokissa, joten kyllä siellä aika kylmältä tuntui, vaikka lämpötila ei laskenut 20 asteen alapuolelle, hän lisää.

Aamu paljasti lohduttoman näyn

Aamun valjetessa saarta kohdannut kurjuus paljastui. Näky alhaalla asutusten luona oli lohduton. Kaikkialla oli asuinkelvottomiksi tuhoutuneita koteja ja rakennuksia. 

Myös sekä Saurénin koti että majatalo olivat järistyksen jäljiltä hajalla. Viidennellä kuulla raskaana oleva Saurén tiesi heti kotinsa nähtyään, että saarelta pitäisi lähteä heti pois.

– Pakkasimme tärkeimmät paperimme ja rinkalliset vaatteita ja suuntasimme rannalle odottamaan venekyytiä pois saarelta, Saurén kertaa.

Apua tarvitaan

Näin voit auttaa:

– Hyväntekeväisyysjärjestö Pituq Community Foundation tukee Lombokissa asuvia kotinsa menettäneitä ihmisiä. 

Punainen Risti on avannut maanjäristyksen uhrien avuksi keräyksen.

– Lombokilainen Jode Epper on aloittanut varojen keruun maanjäristyksen uhrien avuksi. 

Gili Eco Trust kerää rahaa auttaakseen sekä ihmisiä että saarella kärsineitä eläimiä. 

 Cats of Gili pyrkii auttamaan saarella asuvia kissoja, joita varten järjestö kerää varoja. 

Horse of Gili on keskittynyt auttamaan saarelle eläviä hevosia. 

– Peduli Anak Foundation haluaa auttaa Lombokissa olevia lapsia.

Lombok Foundation keskittyy lasten auttamiseen. 

Lombok´s Fogotten Childen – Endri Foundation keskittää voimansa sairaiden, köyhien ja kehitysvammaisten sekä usein hylättyjen lasten auttamiseen. 

Saurén matkaa miehen kanssa seuraavaksi Jakartan pääkaupungin vieressä sijaitsevaan Bogorin kaupunkiin, jossa he majoittuvat miehen perheen luona.

Kaikilla saarella asuneilla ei kuitenkaan ole samanlaista mahdollisuutta.

– Olemme onnekkaita, että meillä on mahdollisuus lähteä pois, mutta täällä asuvilla paikallisilla ei ole mitään, he tarvitsevat apua.

Saarella toimii tällä hetkellä useita hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka tekevät parhaansa auttaakseen tapahtuneen vuoksi loukkaantuneita ja kotinsa menettäneitä ihmisiä.

Apua tarvitaan erityisesti Lombokin saarella, joka on pääsaari ja jossa olivat pahimmat tuhot. Siellä asuvat paikalliset ihmiset menettivät kaiken.

– Suomalaisille pieni 10 euroa on valtavan suuri summa täällä. Pienelläkin lahjoituksella on täällä iso apu, Saurén muistuttaa.

Tulevaisuus vielä avoinna

Naisen mukaan saaren jälleenrakentamista suunnitellaan, mutta tällä hetkellä Gilin saaret ja Pohjois-Lombok eivät ole vielä turvallista aluetta yhä jatkuvien ja päivittäisten maanjäristysten takia. Vielä menee kuukausia ellei vuosia, ennen kuin saari saavuttaa entisen komeutensa.

Saurén ei osaa vielä sanoa, aikovatko he palata takaisin kodiksi muodostuneelle saarelle.

– Täällä oli koti ja elämä. Nyt kun bisneksemme on mennyttä, meidän on mietittävä, mitä teemme, Saurén sanoo.

– Lapsen terveys on kuitenkin tärkeintä, synnyttämään Suomeen suuntaava Saurén lisää.

Lue myös:

    Uusimmat