Mainos

Rask: Ruotsi valinnaiseksi yo-kokeessa

Opetusministeri Maija Rask kannattaa edelleen ruotsin poistamista ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden listalta. Aamulehden haastattelun mukaan Rask aikoo antaa lukio-opetusta ja ylioppilastutkintoa uudistavan lakiesityksen eduskunnalle ensi syksynä. Tavoitteena on tuoda lukioihin lisää valinnan mahdollisuuksia ja jättää äidinkieli ylioppilaskirjoitusten ainoaksi kaikille yhteiseksi aineeksi.

Opetusministeri Maija Rask

Yo-tutkinnon uudistamista on kevään aikana valmistellut parlamentaarinen työryhmä. Se jättää mietintönsä ministerille runsaan viikon kuluttua. Raskin ajamaa tutkintomallia ehdotti jo kaksi vuotta sitten silloisen opetusministeri Olli-Pekka Heinosen asettama työryhmä. Tuolloin Heinonen kuitenkin lykkäsi uudistusta.

Viime syksynä opetusministeriö kirjasi uudistuksen opetuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaluonnokseen. Etenkin RKP:n tiukan vastustuksen takia asia siirtyi erillisen työryhmän pohdittavaksi ja kehittämissuunnitelma käsiteltiin hallituksessa ilman kiisteltyä kohtaa. Keskustelua on ruotsin kielen vapaaehtoistamisen lisäksi herättänyt se, uhkaako valinnaisuuden lisääminen ylioppilaiden yleissivistystä. Tutkintouudistuksesta huolimatta ruotsi kuitenkin säilyisi pakollisena oppiaineena.

Opetusministeri Rask tosin on todennut vastustavansa itse myös pakko-opetusta. Hän uskoo, että erityisesti pojat hyötyvät, kun valinnan mahdollisuudet ja vapaaehtoisuus lisääntyvät lukiossa. Tämän kevään ylioppilaista jopa 62 prosenttia on tyttöjä.
-Pojat tuntevat usein sellaista rimakauhua kielten opiskelua kohtaan, että he karttavat lukiota pelkästään sen takia, sanoo Rask.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.