Mainos

Rasistinen "virtsavideo" järkyttää Etelä-Afrikkaa

Etelä-Afrikkaa kuohuttaa video, jossa valkoihoiset yliopisto-opiskelijat nöyryyttävät viittä tummaihoista siivoojaa.

Videolla näytetään muun muassa, kuinka neljä opiskelijaa pakottavaa vanhahkot siivoojat polvistumaan ja syömään lihaa, johon opiskelijat ovat tätä ennen virtsanneet. Nuoret laittavat siivoojat myös juomaan useita pulloja olutta ja juoksemaan kilpaa. Kyseessä on opiskelijoiden oma versio suositusta Pelkokerroin-televisiosarjasta.

Nauhan tuleminen julki eilen on synnyttänyt mellakointia Free Staten yliopistolla Bloemfonteinissa, jossa video on kuvattu. Poliisi on pidättänyt useita mielenosoittajia.

Kaksi videolla näkyvistä opiskelijoista on jo lopettanut yliopistossa, ja kaksi muuta on erotettu ainakin määräajaksi. Poliisi tutkii parhaillaan tapausta.

Yliopiston vararehtorin mukaan nauha on tehty viime syyskuussa.

- Olen erittäin surullinen, että opiskelijat eivät ilmeisesti näe mitään väärää tällaisen loukkaavan ja alentavan videon tekemisessä, vararehtori Frederick Fourie sanoo. Myös muut yliopistot sekä ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet videon.

Brittilehti Daily Mailin mukaan opiskelijat olisivat tehneet videon vastalauseena sille, että yliopisto muutti joulukuussa asuntolasääntöjään. Uusien määräysten mukaan tumma- ja valkoihoisten opiskelijoiden jako eri huoneisiin lopetettiin.

Video on nauhoitettu vain miehille tarkoitetussa vuokra-asuntolassa, joka on toistaiseksi vain valkoihoisten asuttama. Tilanne on kuitenkin muuttumassa uuden säännön myötä.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten rasistinen video paljastui tai kuinka pitkään se on kiertänyt yliopistolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.