Rasistinen huomautus vei naisen sanaharkkaan tuntemattoman nuorukaisen kanssa – riitaa "ratkomaan" saapunut mies tuomittiin oikeudessa

Puolisonsa ja tuntemattoman nuorukaisen sanaharkkaan voimakeinoin puuttunut mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä.

Tuomioon johtanut välikohtaus sai alkunsa Helsingin Myllypurossa toukokuussa 2015, kun nainen huomautti työpaikkansa lähistöllä sijaitsevassa leikkipuistossa oleskelleelle nuorisojoukolle, että puistossa ei saa syljeskellä tai polttaa tupakkaa.

Nainen käytti viestinsä tehosteena rasistista ilmaisua.

– **** oli kertomansa mukaan sanonut nuorisojoukolle, että jossain Afrikassa saa ehkä käyttäytyä tuolla tavalla, mutta ei täällä Helsingin leikkipuistossa, oikeuden papereihin on kirjattu. 

Yksi kymmenpäisen nuorisojoukon edustajista kimpaantui puheista ja lähti naisen perään vihaisena. Sanaharkka eskaloitui.

Tönimistä ja "varjonyrkkeilyä"

Oikeudessa kuullun naisen mukaan nuorukainen käyttäytyi aggressiivisesti, hyppi paikallaan, teki ”varjonyrkkeilyn omaisia liikkeitä” ja töni häntä. Nuorukaisen itsensä mukaan nainen oli puolestaan tarttunut häntä rinnuksista kiinni.

Käräjäoikeus totesikin ratkaisussaan, että osapuolten kertomukset tilanteesta erosivat merkittävästi toisistaan.

Riidattomaksi katsottiin silti se, että nuorukainen oli töninyt naista, ja että naisen puoliso, joka oli seurannut tilanteen kehittymistä lähistöllä sijaitsevalta parkkipaikalta, riensi paikalle ja tuli riitapukareiden väliin.

Välikohtaus päättyi, kun satakiloinen mies tarttui itseään puolet pienempää nuorukaista rinnuksista ja kaatui tämän päälle.

Syyteoikeus vanhentui

Nuorukaiselle ei aiheutunut tilanteessa vakavia vammoja, mutta tapaus eteni poliisitutkinnan kautta käräjille, sillä sekä naista töninyttä nuorukaista että nuorukaisen taklannutta miestä epäiltiin pahoinpitelystä. Asiassa annettiin tuomio noin kaksi viikkoa sitten.

Oikeudessa nuorukaisen tekojen katsottiin täyttäneen lievän pahoinpitelyn tunnusmerkit. Rikoksen syyteoikeus oli tosin ehtinyt vanhentua, ja syyte hylättiin.

Riitaa voimakeinoin ratkomaan rientänyt mies sen sijaan tuomittiin pahoinpitelystä 30 päiväsakkoon. Oikeus katsoi, että miehen kovat otteet eivät olleet hyväksyttäviä tai ymmärrettäviä puolustustekona ja totesi, että pelkkä väliintulo olisi riittänyt, sillä nuorukaisen tönimishyökkäys ei ollut voimakas saati vaarallinen.

Rangaistukseksi miehelle määrättiin 30 päiväsakkoa, joista kertyy hänelle maksettavaa yhteensä 570 euroa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja