Rasisminvastaiset toimet vaikea pala hallitukselle: "Tilanne on kuin matkassa olisi kolme vegaania ja yksi makkaran syönnillä maineensa hankkinut"

Pöllöraati: Hallitus laahaa rasismin varjossa 10:48
Pöllöraati odottaa hallituksen rasisminvastaisilta toimilta konkretiaa: "Nyt eivät kauniit sanat enää riitä”.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi hallituksen rasisminvastaisia toimia eilen ministeriryhmän kesäkokouksessa Porissa. Pöllöraati odottaa hallitukselta konkreettisia ja vaikuttavia toimia rasismin torjumiseksi.

MTV Uutisten politiikan toimittajan Alec Neihumin mukaan hallituksella on haasteita löytää yhteistä linjaa rasisminvastaisiin toimiin. 

Tilanne on kuin jos olisit menossa mökkireissulle ja matkassa on kolme vegaania ja yksi makkaran syönnillä maineensa hankkinut. Yritäpä siinä kasata yhteistä ruokalistaa, Neihum sanoo. 

Neihumin mukaan perussuomalaisilla on muihin hallituspuolueihin verrattuna erilainen asennoituminen siihen, millaiset rasisminvastaiset toimet ovat järkeviä. 

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki puolestaan arvelee, että hallitus poimii toimenpiteitä Sanna Marinin hallituksen Yhdenvertainen Suomi -ohjelmasta, johon oli listattu 52 yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistävää sekä rasismia torjuvaa toimenpidettä.

Ehkä he tekevät jotain lisääkin ja antavat sille jotain rahoitusta, josta on nyt kova tappelu, Ristamäki sanoo. 

Rasisminvastaisten toimien budjetti on toistaiseksi kysymysmerkki. Ristamäen mukaan valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on ehdottanut budjetiksi yhdestä kymmenen miljoonaa euroa. RKP haluaisi rasisminvastaiseen työhön enemmän rahaa.

He varmasti pyrkivät osoittamaan, että hallitus tekee paljon enemmän nyt näitä toimia kuin Sanna Marinin hallitus, joka kylläkin teki sen ohjelman, mutta ei laittanut siihen rahaa, Ristamäki arvioi. 

Tavoitteena pitää hallitus koossa

Hallitus antaa syysistuntokauden alussa tiedonannon ja toimenpideohjelman rasismin kitkemiseksi. Neihumin mukaan sen tarkoituksena on mahdollistaa hallituksen pysyminen kasassa. 

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson toteaa, että hallituksen on tämän jälkeen päästävä jatkamaan muuta työskentelyä.

Nyt kun tullaan lomilta, niin siellä odottaa moni asia, joita on pakko ryhtyä hoitamaan. Mitä nopeammin he saavat asiallisen paperin ulos, sitä nopeammin tämä tilanne hyytyy, ja se on myös hallituksen etu, Pettersson sanoo. 

Hän toivoo, että hallituksen rasisminvastaiset toimet ovat konkreettisia, vaikuttavia ja niihin varataan riittävästi rahaa. 

Nyt eivät enää riitä kauniit sanat, että syrjintä on väärin, mitä se tietenkin on. 

Ristamäki sen sijaan ei usko, että rasismikeskustelu hyytyy aivan hetkeen. 

Tottakai media uutisoi rasistisista puheista tai kirjoituksista myös jatkossa, jos sellaisia ilmenee. Ei perusuomalaisten vyörytys esimerkiksi viime viikonlopun puoluekokouksessa siihen vaikuta, Ristamäki sanoo. 

Hän uskoo myös, että oppositio pitää aihetta keskustelussa hallituskauden aikana, kun hallitus alkaa toteuttaa aiempaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat