Mainos

Räpsähtikö salama ylinopeudesta? Tältä näyttää poliisin liikennevalvonta-autossa

2:20

Helsingin poliisin liikennevalvonta-auton automaattikamera räpsyy vappuun saakka, kun poliisi valvoo tehostetusti liikennettä eri puolilla kaupunkia. Lisäksi poliisi pysäyttelee autoilijoita.

Ensimmäinen valvontapäivä oli eilen. Saldoksi kirjattiin 120 huomautusta, 61 rikesakkoa, 3 sakkoa ja yksi törkeä rattijuopumus. Valvontaa tehtiin kolmessa eri paikassa.

Poliisi haluaa puuttua tehovalvonnallaan asenteisiin. Jo kymmenen kilometrin ylinopeudella voi olla kohtalokkaat seuraukset.

– Loukkaantumiseen johtaneissa onnettomuuksissa noin 50 prosentissa on ajettu yli 10 kilometriä tunnissa ylinopeutta. Jos saamme laskettua autoilijoiden keskinopeuksia, seuraukset ovat paljon lievemmät, vaikka liikenneonnettomuus tapahtuisi. Onnettomuuksia myös tapahtuu silloin entistä vähemmän, toteaa ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.

Helsingin liikenteessä on alkuvuoden aikana loukkaantunut 370 henkilöä ja menehtynyt kahdeksan.

Kurkistus kamera-autoon

MTV Uutiset pääsi tutustumaan kamera-autoon Lehtisen johdolla.

– Automaattikamera ottaa automaattisesti kuvan autosta, jos sen nopeus ylittää rikesakko- tai sakkorajan. Kuljettaja saa sitten myöhemmin postissa huomautuksen tai sakon. Minimissään kameraväläys tulee maksamaan 170 euroa, mutta ylärajaa ei ole, lisää Lehtinen.

Lehtisen mukaan viiden kilometrin nopeusrajoituksen ylityksestä lähtee huomautus ja kahdeksan kilometriä ylinopeutta tietää jo rikesakkoa.

– Pysäytämme roimaa ylinopeutta ajavat autot jo täällä paikan päällä eli ne kuljettajat, joilla ylinopeutta on peräti kaksikymmentä kilometriä. Näissä tapauksissa katsomme samalla ajo-oikeuden ja kuljettajan sekä ajoneuvon kunnon. Vaikka olemme tiedottaneet valvonnasta, niin kamera välkkyy koko ajan, kuten huomaat, toteaa Lehtinen.

Lehtinen paljastaa, että autossa istuvan poliisin tehtävä on valvoa automaattilaitteiston toimintaa ja sitä, että ajoneuvon nopeus vastaa myös silmämääräisesti laitteen ilmoittamaa.

– Tämä on periaatteessa samanlainen kamera kuin mitä on automaattivalvontatolpissa, mutta tämä yksikkö on vain siirreltävä, sanoo Lehtinen.

Vappuun saakka jatkuvassa liikenteen tehovalvonnassa kaupunkilaiset voivat esittää somen kautta toiveitaan valvontapaikoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.