USU: Näin kovaa on nyt ajettava, että peltipoliisi välähtää – noin puoleen tolpista tehty iso muutos

Suomeen uusia peltipoliiseja – näin ne toimivat 1:34
Tiedätkö, miten peltipoliisi toimii? Katso videolta!

Uutissuomalainen kertoo poliisin automaattisiin nopeusvalvontakameroihin tulleesta muutoksesta. Enää kolmisenkymmentä kameraa kuvaa alempia ylinopeuksia.

Noin puolet Suomessa päällä olevista poliisin tolppakameroista käräyttää vasta varsin isosta ylinopeudesta. Nämä kamerat kuvaavat ajokin vasta sitten, kun ylinopeutta on vähintään 21 kilometriä tunnissa eli päiväsakkokynnys ylittyy.

Ylinopeuksien puuttumiskynnystä nostamalla on voitu vähentää työkuormaa poliisin liikenneturvallisuuskeskuksessa, kertoo Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein Uutissuomalaiselle. Keskus käsittelee tolppakameroiden kuvat ja lähettää niiden perusteella seuraamuksen ajoneuvon haltijalle.

– Puuttumiskynnystä muutetaan säännöllisesti sen perusteella, kuinka paljon liikenneturvallisuuskeskuksessa on henkilökuntaa, Pasterstein lisää.

Suomessa on yli tuhat tolppakameraa, joissa poliisi kierrättää kameroita. Samanaikaisesti päällä on tolpissa keskimäärin noin 70 kameraa. Nyt ilmeni, että niistä noin 35 kuvaa sakkonopeuksien ohella myös alempia ylinopeuksia. Nämä lievemmät rikkeet tuovat joko liikennevirhemaksun tai huomautuksen.

Tolppakameroille uusia tehtäviä?

Liikenneturvallisuuskeskus pystyi viime vuonna käsittelemään noin 130 000 ylinopeustapausta. Määrään vaikutti vuonna 2020 voimaan tullut tieliikennelain uudistus. Siihen liittynyt tietojärjestelmän muutos hidasti seuraamusten käsittelyä, ja keskuksen työntekijöitä on ollut Uutissuomalaisen mukaan myös sidottuna muihin töihin.

Poliisihallituksesta kerrottiin heinäkuussa STT:lle, että poliisi valmistelee tolppakameroilla tehtävän liikennevalvonnan laajentamista. Ylinopeuksien lisäksi peltipoliiseilla pyritään vastedes kuvaamaan kännykän käyttöä, liian lähellä toista ajokkia ajamista sekä turvavyön käytöstä laistamista.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoi tuolloin, että peltipoliisien entistä monipuolisempi käyttö on valmisteilla uudemman mallisiin tolppakameroihin. Niitä on Suomen maanteillä nykyisin noin 300.

Lue myös:

    Uusimmat