Raportti: Pohjois-Korealla salassa pidetty ohjusohjelman päämaja ja 20 muuta ohjustukikohtaa

Tuoreet satelliittikuvat paljastavat Pohjois-Korean aktiivisen ohjustukikohdan 2:17

Pohjois-Korealla on salainen tukikohta, jossa toimii yksi maan monien ballistisen ohjusohjelmien päämajoista, väittää yhdysvaltalaisen CSIS-tutkimuslaitoksen kuukausi sitten julkaistu raportti. Se on yksi kahdestakymmenestä tukikohdasta, joiden olemassaoloa Pohjois-Korea ei ole julkisesti myöntänyt.

Sino-rin tukikohdassa on keskipitkän matkan ballistisia Nodong-1-ohjuksia. (Nodong tunnetaan myös nimellä Rodong). Ohjus yltää Etelä-Korean lisäksi muun muassa Japaniin.

Tukikohdassa on saatettu myös kehittää Pukkuksong-2-ohjusta, jonka kantama on arviolta 1200–2000 kilometriä.

Tärkeä keskus keskimatkan ohjusten kehittämisessä

Tukikohta sijaitsee 212 kilometriä pohjoiseen Koreoiden rajalla olevasta demilitarisoidusta vyöhykkeestä. CSIS:n mukaan tukikohta on keskeinen maan kehittäessä keskipitkän matkan ohjuksia.

Raportin analysoimissa, viime joulukuussa otetuissa satelliittikuvissa, näkyy muun muassa maanalainen bunkkeri, erityisvahvistettuja suojia ja päämaja.

– Sino-rin ohjustukikohta ja siellä olevat Nodong-ohjukset ovat osa Pohjois-Korean oletettua ydinasestrategiaa, mahdollistaen operationaalisen kyvyn ydin- tai konventionaalisten ohjusten ensi-iskuun, raportti toteaa.

CSIS raportoi viime marraskuussa, että Pohjois-Korealla on 20 ballististen ohjusten tukikohtaa, joiden olemassaoloa se ei ole virallisesti myöntänyt.

Raportti julki pian Trumpin tapaamistoiveen jälkeen 

CSIS julkaisi raporttinsa vain päiviä sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump ilmoitti halustaan tavata Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-un. Tapaamista suunnitellaan helmikuun lopulle, mahdollisesti Vietnamiin. 

Raportin mukaan Sino-ri ei ilmeisesti kuulu Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisiin neuvotteluihin Pohjois-Korean ydinaseiden riisumiseksi, koska sen olemassaoloa ei ole myönnetty.

– Pohjois-Korea ei aio neuvotella sellaisesta, joista he eivät kerro. Näyttää siltä, että he pelaavat peliä. He aikovat yhä säilyttää operationaalisen kykynsä, raportti toteaa.

Valkoinen talo ei ole toistaiseksi kommentoinut tutkimuslaitoksen raporttia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Korea sanoo olevansa Yhdysvaltojen kanssa tietoinen Sino-rin tukikohdasta.

Ydinaseriisunnassa vain vähän tuloksia

Trump ja Kim tapasivat ensimmäistä kertaa viime kesäkuussa Singaporessa. Johtajien yhteisessä päätöslausunnossa Kim sitoutui maansa riisumiseen ydinaseista.

Lupausta on useissa arvioissa pidetty aiempein lupausten tapaan niin moniselitteisenä, ettei aseriisunnan toteuttamiselle ole takuita. Tapaaminen on saavuttanut vähän konkreettisia tuloksia Pohjois-Korean ydinohjelman purkamiseksi.

Tapaamisessa Trump yllättäen lupasi keskeyttää Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset. Maat ovatkin pitäneet vain pieniä yhteisharjoituksia.

Yhdysvallat vaatii Etelä-Korealta lisää rahaa asevoimilleen

Maat kiistelevät nyt Etelä-Korean maksuosuuden kasvattamisesta maassa olevien yhdysvaltalaisjoukkojen kulujen maksamiseksi.

Etelä-Korea maksaa vuonna 2014 tehdyn sopimuksen mukaisesti vuosittain noin 750 miljoonaa euroa yhdysvaltalaisjoukkojen ylläpitämiseksi. Trump vaatii summan nostamista puolella. Sopimus umpeutui viime vuonna.

Eteläkorealaisten mukaan Yhdysvallat esitti vaatimuksen yllätyksenä ja viime tipassa viime joulukuussa pidetyissä neuvotteluissa sopimuksen jatkosta.

Etelä-Korean maksamasta summasta noin 70 prosenttia menee Yhdysvaltain asevoimia muun muassa hallinnollisesti ja teknisesti tukevien eteläkorealaisten palkkoihin.

Yhdysvaltojen Soulin suurlähetystö kieltäytyi kommentoimasta asiaa Reutersille vedoten neuvottelujen luottamuksellisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat