Ranskan mellakoitsijoista monet ovat lapsia – "Voi olettaa, että he samastuvat vahvasti Naëlin kohtaloon"

Ranskassa jo viides väkivallan yö takana, kiinniotetuissa paljon alaikäisiä – MTV Pariisissa 4:47
Ranskan mellakoitsijoista monet ovat lapsia – "Voi olettaa, että he samastuvat vahvasti Naëlin kohtaloon"

17-vuotiaan Naëlin kuoleman takia mellakoimaan lähteneistä ranskalaisista monet ovat vielä lapsia. Toimittaja Kira Poutanen arvioi MTV Uutiset Livessä, että leimahtaneen raivon taustalla ovat jo vuosia kestäneet jännitteet sekä kuvatodisteet poliisin valehtelusta.

Ranskan oikeusministerin mukaan levottomuuksissa kiinniotetuista ihmisistä noin 30 prosenttia on alaikäisiä.

– Suuri osa tuntuu olevan varsin nuoria, 14–18-vuotiaita tai jopa nuorempia, jopa lapsia. Voi olettaa, että he samastuvat vahvasti 17-vuotiaan Naëlin kohtaloon ja ovat mahdollisesti myös itse kokeneet väkivaltaa tai rasismia Ranskan poliisin taholta, toimittaja Kira Poutanen arvioi.

– Taustalla ovat jo vuosia kestäneet jännitteet Ranskan poliisin ja erityisesti esikaupunkialueiden nuorten välillä, Poutanen tarkentaa.

Poutasen mukaan muita mahdollisia selittäviä tekijöitä ovat nuorten yleinen näköalattomuus sekä Ranskan julkisen koulujärjestelmän kriisi. Ampumistilanteita liikenteenvalvonnan yhteydessä on ollut Ranskassa viime vuonnakin useita, mutta tässä tapauksessa jäljelle jäi myös dokumentoituja todisteita.

– Uskoisin, että tästä tapauksesta järkyttävän tekee erityisesti se, että tilanne kuvattiin, ja video osoittaa poliisin valehdelleen tilanteessa kokemastaan hengenvaarasta, Poutanen pohtii mellakoiden ajankohtaa. 

Ranskan sisäministeriön mukaan mellakat ovat jo hieman rauhoittuneet. Presidentti Emmanuel Macronin perjantaina järjestämässä toisessa kriisikokouksessa päätettiin lisätä poliisivoimia maan kaduilla, mutta korostettiin myös vahvasti vanhempien ja sosiaalisen median vastuuta nuorten hillitsemisessä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne toimet ovat ainakin jonkin verran purreet.

– Ranskan hallitus on toistaiseksi välttänyt puhumasta poikkeus- tai hätätilasta, eli sen julistaminen on ainakin vielä mahdollista, Poutanen arvioi mahdollisia jatkokeinoja tilanteen hillitsemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat