Mainos

Ranskan lakkorintama rakoilee

Kaksi pienempää ammattijärjestöä on hyväksynyt Ranskan hallituksen kaavaileman eläkeuudistuksen.

Ranskan lakkorintama alkoi rakoilla tänään, kun kaksi ammattijärjestöä hyväksyi hallituksen kaavaileman eläkeuudistuksen. Suuri kommunistijohtoinen CGT-keskusjärjestö kieltäytyi kuitenkin osallistumasta lakkoneuvotteluihin ja aikoo keskustella uusista lakoista. Keskisuuri Force Ouvriere poistui kohta tämänpäiväisten neuvottelujen alettua.

Maltillinen CFDT-järjestö ja pieni CFE-CGC ilmaisivat työministeri Francois Fillonin kanssa käymiensä neuvottelujen jälkeen tukensa konservatiivisen hallituksen tarkistetulle suunnitelmalle työeläkemaksujen ja eläkeiän nostamiseksi.

- Se on hyväksyttävissä oleva kompromissi, sanoi maltillisen CFDT:n johtaja Francois Chereque. Myös pääministeri Jean-Pierre Raffarin kiitti kahden ay-järjestön kanssa saavutettua sopimusta, jossa hallitus suostui vain vähäisiin myönnytyksiin.

- Pääministeri on iloinen, koska sopimustekstiä on parannettu, nimenomaan pientä eläkettä nauttivien ja pienipalkkaisten kannalta, sanoi muuan Raffarinia lähellä oleva lähde.

Pariisissa liikennekaaos

Pariisin liikenne oli jälleen kaaoksessa tänään sen jälkeen kun yöllisissä neuvotteluissa ei päästy sopuun eläkeuudistuksesta. Ranskan julkisen alan työntekijät ilmoittivat neuvottelujen kariutumisen jälkeen jatkavansa lakkoilua.

Pariisissa laskettiin aamun ruuhka-aikaan 320 kilometrin mittaiset liikennejonot, kun julkisen liikenteen puute pakotti ihmiset omiin autoihinsa. Työhön kävelleet, rullaluistelleet ja pyöräilleet ihmiset täyttivät jälleen Pariisin kadut. Valtaosa metrovuoroista oli peruttu.

Lakko koetteli edelleen pahasti koko maan junaliikennettä, vaikkakin häiriöt olivat paikallisten tiedotusvälineiden mukaan kahta edellistä päivää vähäisempiä. Lakkoliikehdintä ei näytä lähiaikoina olevan laantumaan päin.

Valtion virkamiesten liitot uhkaavat lakolla maanantaina, ja samoissa aikeissa ovat sairaaloiden ja koulujen työntekijät. Maanlaajuisia mielenosoituksia on luvassa eläkeuudistusta vastaan 25. toukokuuta.

Hallitukselta myönnytyksiä

Työministeri Fillon kertoi tulleensa ammattiyhdistysliikettä vastaan tarjoamalla yöllisissä neuvotteluissa useita myönnytyksiä, muun muassa sen, että eläke jatkossa olisi vähintään 85 prosenttia minimipalkasta. Nyt se on 75 prosenttia.

Tällä hetkellä Ranskassa on kaksi työssä olevaa ihmistä maksamassa jokaisen eläkeläisen eläkettä. Vuoteen 2020 mennessä yhtä eläkeläistä kohti on enää yksi maksaja, kun suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle.
Ilman eläkeuudistusta eläkejärjestelmässä on tällöin vuosittainen 50 miljardin euron vaje.

Uuden lakiehdotuksen myötä ihmisten pitäisi työskennellä pidempään saadakseen täyden eläkkeen. Julkisen alan työntekijöillä tämä olisi 40 vuotta, sama kuin yksityisellä sektorilla, kun tähän asti on selvitty 37,5 vuodella.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.