Ranskalaispoliitikot saavat salarakastaa rauhassa

Toisin kuin Suomessa, ranskalaisten poliitikkojen naisseikkailuista ei synny skandaaleja. Hyvin tiukat yksityisyydensuojalait nimittäin pitävät juorutoimittajat kurissa, kertoo MTV3:n Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.

– Pohjoismaalaisen lehdistön viime vuosina omaksuma tapa mässäillä poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden yksityiselämällä on mannereurooppalaisesta näkökulmasta täysin poikkeuksellista. Muuallakin Euroopassa juoruja toki kirjoitetaan, mutta huomattavasti hienovaraisemmin, Helena Petäistö toteaa.

Niinpä Kanerva-Tukiainen -tyyppisiä salarakas-skandaaleja, jotka pakottavat poliitikon eroamaan tehtävistään, ei Ranskassa pääse syntymään.

– Eräs italialainen kollegani totesi Kanerva-kohun aikaan, että "Herran jumala, jos me kirjoittaisimme tuollaisista asioista, hallitukset kaatuisivat vähän väliä", Petäistö kertoo.

Toisin sanoen, ranskalaispoliitikot saavat seikkailla naisissa rauhassa, jos niikseen tulee.

– Ja niin he tekevätkin, Petäistö tarkentaa.

Ranskassa tiukka yksityisyyden suoja

Petäistön mukaan ranskalaiset juorulehdet pitää kurissa erittäin tiukka yksityisyyden suoja, mutta rajoja on hiukan kokeiltu nykyisen presidentin aikana – tosin ikävin seurauksin.

– Kun Paris Match -lehti teki muutama vuosi sitten monen sivun juorujutun Sarkozyn ex-vaimon ja tämän miesystävän (nykyinen aviopuoliso) New Yorkin -lomasta, lopputulos oli että kyseisen lehden päätoimittaja sai potkut.

Ranskalaistoimittajat eivät siis liiemmin juoruile, mutta toisaalta ehkä juuri sen takia toimittajia arvostetaan Ranskassa hyvin paljon. Toisin kuin Suomessa, jossa kesällä tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat toimittajiin kolmanneksi vähiten suhteessa muiden ammattien edustajiin.

Kuullessaan tutkimuksesta Petäistö kauhistuu:

– Sehän kertoo juuri siitä, että suomalainen juorulehdistö on mennyt aika mahdottomaksi.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja