Mainos

Ranska ja Libya tekivät asekaupat

Ranskan ja Libyan välinen asekauppa on herättänyt Ranskassa paljon kohua, koska se on tehty niin pian bulgarialaisista sairaanhoitajista käydyn kädenväännön jälkeen.

Libya aikoo hankkia satojen miljoonien eurojen arvosta aseita eurooppalaiselta ilmailujätti EADS:ltä. Ranskan puolustusministeri Herve Morin on vahvistanut, että asiasta on tehty aiesopimus.

Sopimuksen mukaan Libya hankkii EADS:ltä panssarintorjuntaohjuksia ja radiolaitteistoja yhteensä noin 400 miljoonan euron arvosta. Kauppa olisi ensimmäinen sitten Libyan vastaisen asevientisaarron purkamisen vuonna 2004.

Kaupanteko näin pian bulgarialaisista sairaanhoitajista käydyn selkkauksen päättymisen jälkeen on herättänyt Ranskassa kohua. Sosialistipuolueen puheenjohtaja Francois Hollande vaatikin maan parlamenttia selvittämään asian taustat perin pohjin.

Presidentti Nicolas Sarkozy on kiistänyt, että hoitajien vapauttamisella olisi mitään kytköksiä taloussopimuksiin tai asekauppoihin. Ranska ja Libya ovat kuitenkin tiivistäneet yhteistyötään vankidraaman päättymisen jälkeen.

- Jos mitään vaihtokauppaa ei muka ole käyty, miksi sitten tehdään sotilaallisia sopimuksia sellaisen hallituksen kanssa, joka on syyllistynyt terroritekoihin? ihmetteli Hollande.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.