Rannekivut lisääntyvät surkeiden työasentojen myötä

Valitukset käsivarsi- ja rannekivuista ovat lisääntyneet. Yhtensä syynä pidetään sitä, että ihmiset käyttävät vain peukaloaan älypuhelimella kirjoittaessaan.

Tietokoneen äärellä pitkään istuminen tuntuu usein kipuna alaselässä. Yhdysvalloissa lääkärit ovat huomanneet, että suurella osalla alkaa olla myös kipeytyneisiin ranteisiin ja käsivarsiin liittyviä vaivoja. Rannekivun yhdeksi aiheuttajaksi on arveltu liian voimakasta näppäimistön käyttöä, kun tekstiä hakataan tarpeettoman kovalla voimalla. Stressi on omiaan koventamaan naputusta näppäimistöllä. Myös niskan rasittuminen voi johtaa kipuun käsivarressa.

Suunnittelussa unohdettu naisten mitat

Naiset saattavat kärsiä vaivoista miehiä enemmän. Koska työasemat ovat usein mittasuhteiltaan naisille liian reiluja, huonot asennot korostuvat.

– Erityisesti naiset voivat altistua vammoille, koska näppäimistö, tietokoneen hiiri ja jopa tuolit on usein suunniteltu hieman isompikokoiselle miehelle, sanoo yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston professori Alan Hedge.

Tietokoneen äärellä kannattaakin varmistaa, että ranne on normaalissa asennossa näppäimistön yllä eikä mene sen yli. Työtuolissa olisi myös hyvä olla kyynärnojat, jossa kädet voivat levätä. Jos kipu on kuitenkin jatkuvaa, kannattaa kääntyä hyvissä ajoin lääkärin puoleen ja välttää vakavampien sairauksien, kuten jännetuppitulehduksen syntyminen.

Pidä itsesi kunnossa näillä vinkeillä

  • Aseta tietokoneen näyttö silmiesi tasolle, niin että niskasi on luonnollisessa asennossa.
  • Nouse puheluiden ajaksi ylös tuolistasi.
  • Käytä kuulokkeita, kun puhut puhelimessa.
  • Pidä puhelinta eri puolella kuin tietokoneen hiirtä.
  • Venyttele ja jaloittele työpäivän aikana.
  • Rentouta sormia ja rannetta. Purista käsi nyrkkiin ja avaa sormet viideksi sekunniksi kerrallaan.

Lähde: BBC

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja