Rankkasateet kastelevat pian koko Etelä- ja Itä-Suomen – Pekka Pouta: "Voi aiheuttaa jonkinnäköistä tulvaa"

Meteorologi Pekka Pouta kertoo, että Suomeen saapuu tiistaina syvenevä matalapaine, joka tuo mukanaan voimakkaita sateita ja tuulia.

Kesähelteet laantuvat tällä viikolla ja luvassa on sateisia päiviä erityisesti Etelä- ja Itä-Suomen. Säärintama Lounais-Suomesta siirtyy pääkaupunkiseudun ylle vielä tämän illan aikana ja tuo mukaan sadepilviä.

Huomiseksi kehittyvä, ärhäkkä matalapaine kastelee koko Etelä- ja Itä-Suomen rankkasateilla. Voimakkaasta matalapaineesta johtuen osassa maata voi sataa koko vuorokauden. Rankin sade osuu todennäköisesti Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalta kohti Pohjois-Savoa ulottuvalle vyöhykkeelle.

Sateisen tiistain jälkeen luvassa on ukkospäivä. Meteorologi Pekka Poudan mukaan luvassa on todennäköisesti yksittäisiä, räväköitä ukkoskuuroja.

– Kuivimmat kelit ovat läntisessä osassa maata. Siellä ei paljoakaan satele.

Tuulet voivat voimistua jopa myrskylukemiin

Pekka Poudan mukaan luvassa on huomattavia sademääriä. Matalapaineen keskuksen reitillä sademäärä kohoaa suureksi ja sadetta voi kertyä kapealle vyöhykkeelle paikoin yli 50 millimetriä.

– Huominen voi aiheuttaa jonkinnäköistä tulvaa varsinkin, jos sateet tulevat kuuroittain.

Sateiden lisäksi luvassa on myös voimakkaita tuulia. Etenkin merellä tuuli on kovaa ja saattaa nousta puuskissa jopa myrkylukemiin.

– Suomenlahdelle tai Saimaalle en kyllä lähtisi huomenna pikkuveneellä. Siitäkin eteenpäin näyttää aika tuuliselta.

Lue myös:

    Uusimmat