Rakkaudenkipeitä ihmisiä huijataan rankalla tavalla netissä – rahanmenetykset voivat olla kymmeniä tuhansia euroja: "Kuka tahansa voi joutua uhriksi"

Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista 2:07
Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista.

Poliisi ja pankit saavat lähes päivittäin ilmoituksia niin sanotuista rakkaushuijauksista, joissa ihminen on erehtynyt lähettämään rahaa huijarille. Usein rahat menevät ulkomaille, mutta myös kotimaisia huijareita löytyy.

– Ilmoituksia rakkaushuijauksista tulee paljon, vaikka läheskään kaikista huijauksista ei edes ilmoiteta poliisille. Ihmiset häpeävät ilmoittaa sitä, että ovat uskoneet niihin puheisiin ja lähettäneet rahaa ulkomaille, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Varoituksista huolimatta tuhannet ihmiset joutuvat huijareiden uhriksi. Rahallisesti puhutaan miljoonien eurojen menetyksistä vuosittain.

– Tyypillinen miesten siirtämä raha saattaa olla muutamia tuhansia euroja, mutta naisten siirtämät summat voivat olla todella suuria, jopa kymmeniä tuhansia euroja. On arvioitu, että pankeista lähtee näille huijareille vuosittain enemmän kuin viisi miljoonaa euroa, Finanssialan petostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen sanoo.

Nyyhkytarinat vetoavat

Suurin osa huijareiden uhreista on keski-ikäisiä tai sen ylittäneitä naisia. Joukossa on myös iäkkäämpiä ihmisiä.

– Ihan kuka tahansa voi joutua uhriksi. Tiedämme tapauksia, joissa aivan järkevinä pidetyt ihmiset retkahtavat näihin huijauksiin. Ei tämä mikään uusi ilmiö ole, mutta netti on räjäyttänyt huijareiden mahdollisuudet saavuttaa entistä suurempi määrä potentiaalisia uhreja, Karhunen kertoo.

Huijaukset lähtevät usein liikkeelle internetistä ja sosiaalisesta mediasta. Kaveripyynnöillä pyritään kontaktiin ja uhri saadaan ihastumaan.

Huijarit saattavat kertoa surullisia tarinoita leskeydestään tai vedota avuntarpeeseen, kun omainen tai lapsi on kuolemansairas.

– Jokuhan siellä kiinnostaa. Esimerkiksi kaunis valokuva voi herättää ihmisessä kiinnostuksen. Kiinnostusta voi lisätä ammatti tai samankaltainen tausta, joka yhdistää. Meillä näyttää olevan paljon yksinäisiä, rakkauden kaipuisia ihmisiä, Aho sanoo.

Luvataan vaurautta uhrillekin

Poliisi, Rikosuhripäivystys, pankit ja finanssiala ovat usein varoittaneet rahan lähettämisestä ulkomaille. Varoituksista huolimatta huijauksissa onnistutaan.

Uhri saatetaan saada koukkuun rakkauspuheilla, mutta rahan lähetyksessä on usein kyse muustakin kuin ihastumisesta.

– Huijarit puhuvat vauraudesta ja siitä, että he siirtäisivät varallisuuttaan myös uhrille Suomeen tultuaan. Vaurastumisen toivo houkuttaa uhreja, Aho kuvailee.

Lähes aina huijaukset jäävät selvittämättä ja vahingon kärsii rahat lähettänyt uhri.

Asian kanssa ei kannata jäädä yksin

Poliisille tulee huijauksista ilmoituksia usein, mutta sidosryhmäkumppaneille niitä tulee vielä enemmän.

– Todellisuus on raaempaa kuin mitä poliisin tilastot osoittavat, Aho sanoo.

Poliisin mukaan taustalla on usein rahanpesua ja järjestäytynyttä ammattimaista rikollisuutta.

Pankit yrittävät torjua siirtoja

Pankit ovat ryhtyneet torjuntatoimiin huijausten estämiseksi niin, että epäilyttäviin rahansiirtoihin ei suostuta. Asiakkaan on oltava ensin yhteydessä pankkiin, ennen kuin siirtoon suostutaan.

– Jotkut jopa jatkavat rahan lähettämistä, vaikka he tietävät rahan menevän huijarille. Aika usein asiakkaan kanssa keskustellessa käy kuitenkin niin, että tämä luopuu aikeistaan lähettää rahaa, Karhunen kertoo.

Häpeästä huolimatta viranomaiset kehottavat uhreja puhumaan asiasta ja olemaan yhteydessä vaikka Rikosuhripäivystykseen.

– Suosittelemme puhumaan asiasta, jotta sen kanssa ei jää yksin, Karhunen neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat