Mainos

Rakentajien työttömyys poikkeuksellisen suurta tänä kesänä

Rakennusalalla on tänä kesänä poikkeuksellisen paljon työttömiä.

Kesäkuussa ansiosidonnaista päivärahaa sai Rakennusliiton työttömyyskassan jäsenistä 14 prosenttia.

Liiton mukaan viime kesän heikko tilanne on nyt pahentunut entisestään, ja kasvua työttömyyteen on tullut 2-3 prosenttiyksikköä.

Rakennusliitto on erityisen huolissaan talonrakennusalan työntekijöistä, joista yli 16 prosenttia oli työttöminä kesäkuussa. Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi perääkin valtiolta pikaisia toimia tuetun vuokra-asuntorakentamisen vauhdittamiseksi:

– Taloustilanne on tietenkin rankka, ja se vaikuttaa myös rakennusalaan. Taustalla on myös se, että tietyillä politiikan osa-alueilla on ponnettomuutta. Etenkin talonrakentajien työttömyys on todella huolestuttavaa, sillä sehän säteilee niin maa- ja vesirakentamiseen kuin kaikkeen muuhunkin rakentamiseen ja eri aloihin. Kyllä asuntopolitiikkaan täytyy nyt saada vauhtia, että saadaan liikkeelle tuettua rakentamista.

Lappi ja Kainuu murheenkryynejä

Rakennusliiton mukaan vaisu kesä ennustaa rakennusalalle myös kehnoa vuotta.

– Jos kesä on näin huono eikä töitä ole aloitettu keväällä entiseen malliin, niin on selvää, että talvikin tulee olemaan huono. Nyt pitäisi olla montut auki ja kovasti työt meneillään, jotta saataisiin tuleva talvikin hyvin elettyä. Lähtökohdat ovat tällä hetkellä huonot talvea ajatellen.

Rakentajienkin työttömyydessä on alueellista vaihtelua. Eniten työttömiä rakentajia on edelleen Lapin ja Kainuun alueilla. Vain Uudellamaalla työttömyysprosentti laski kymmenen prosentin alapuolelle (9,3 %) viime kuussa.

– Uudellamaalla tilanne on paras, mutta sielläkin ollaan rakentajien työttömyyden osalta suuremmissa lukemissa kuin koko maan yleisessä työttömyydessä keskimäärin. Kainuu ja Lappi ovat meidän murheenkryynejä: siellä lähes viidennes rakentajista taitaa olla kortistossa.

Talonrakennuksen lisäksi työttömyys pysyi korkeana myös kivenjalostuksessa (23,9 %), maalausalalla (14,2 %) ja lattianpäällystysalalla (12,6 %).

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.