Rakennustyömailla edellytetään jatkossa sääsuojausta

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen totesi tänään sisäilmastoseminaarin avauspuheenvuorossaan, että rakennustyömaiden kosteudenhallintaa säädellään jatkossa asetuksella.

– Ympäristöministeriö, kuntien rakennusvalvonnat ja nyt viimeksi eduskunta kirjelmässään ovat kiinnittäneet huomiota rakennustyömaiden kosteudenhallintaan sekä sää- ja olosuhdesuojaukseen. On käsittämätöntä, että vieläkään tätä asiaa ei ole rakentamisessa saatu kuntoon kaikesta saatavilla olevasta tiedosta huolimatta. Suojausten poisjättämistä ei voi perustella edes kustannuksilla, koska yleisesti tiedetään että kustannukset alenevat lyhentyneinä työmaa-aikoina.

– Nyt kun rakentamismääräyksiä ympäristöministeriössä uusitaan, olen linjannut, että rakennustöissä edellytetään jatkossa aina sää- ja olosuhdesuojausta. Asiaan liittyvä asetusluonnos on tarkoitus saada lausunnolle vielä vuoden loppupuolella, ministeri totesi.

Ministeri painotti puheessaan myös koululaisten, opettajien ja koulun muun henkilökunnan oikeutta työskennellä terveissä tiloissa.

– Ongelmiin pitää puuttua ajoissa ja huolellisesti. Kun oppilaat, opettajat tai muut koulun työntekijät alkavat valittaa sisäilmasta ja kokevat saavansa siitä oireita, on oirekartoitus ja yleensä sitä seuraava rakennuksen kuntotutkimus tehtävä perinpohjaisesti. Selvityksessä on tärkeää käyttää ammattitaitoisia tekijöitä eikä tinkiä selvityksen perusteellisuudesta. Tinkiminen on usein johtanut vääriin tai liian vähäisiin korjauksiin.

Ministeri totesi, että kuntotutkijoina on syytä käyttää vain päteviä ammattilaisia kuten rakennus-terveysasiantuntijoita, ja myös itse korjaustyömaan työnjohdolta ja työmaan valvojilta tulisi edellyttää kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien ymmärtämistä.

Lähde: Ympäristöministeriö

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat