Rakennustyömaan aita lensi tuulen voimasta suoraan 5-vuotiaan päälle – äiti ihmettelee työmaiden turvallisuusjärjestelyjä: "Onneksi iskua vaimensi pojan karvahattu"

Kuopiossa hiljattain sattunut onnettomuus, jossa rakennustyömaan aita lensi 12-vuotiaan tytön päälle, ei ollut ainoa laatuaan.

Jalankulkijoiden turvallisuuden huomioiminen rakennustyömaiden ympärillä ihmetyttää ja Kuopiossa sattunut onnettomuus sai myös helsinkiläisäidin muistelemaan toissa talvena sattunutta vastaavan kaltaista onnettomuutta.

Oli tuulinen helmikuinen päivä, kun lauttasaarelainen Anu veti Stigalla kahta lastaan pöllyävässä lumituiskussa. Lapset olivat tuolloin 1- ja 5 -vuotiaat.

Perhe ohitti rakennustyömaan ikävin seurauksin.

– Aita lakosi tuulen voimasta ja pamahti suoraan lasten stigan päälle. Vanhemman lapsen pää otti aidan vastaan, Anu kertoo.

Oli kylmä päivä ja esikoisen päässä oli karvahattu.

– Onneksi oli se hattu. Se pehmensi iskua. Itse olin aivan pyörällä päästäni ja aloin huutaa.

Säikähdyksellä selvittiin

Rakennustyöläiset huomasivat tapahtuneen ja riensivät apuun. Autolla liikkeellä ollut ohikulkija soitti ambulanssin.

– Myös rakennustyömaan työnjohtaja tuli paikalle pahoittelemaan tapahtunutta. Työntekijät kutsuivat meidät sitten parakkiinsa odottamaan ambulanssia. He toimivat kyllä ystävällisesti, Anu kiittelee.

Lapsille ei tullut tapahtumasta fyysisiä vaurioita. Ensihoitajat kävivät paikan päällä tarkistamassa tilanteen. Anu kertoo, että tapahtumasta selvittiin säikähdyksellä.

– Luulen, että lapset alkoivat itkeä sen takia, että itse huusin säikähdyksestä. Parakissa sitten jo huomasin, ettei lapsella ollut mitään hätää.

Anun esikoinen muistaa tapahtuneen yhä, mutta traumaa hänelle ei tuntunut jääneen.

– Luulen, että hänestä oli vaan kivaa päästä ambulanssiin, Anu hymähtää.

– Kyllä sitä jonkin aikaa mietin itse toki, että mitä jos olisi käynyt pahemmin, hän jatkaa.

Rikosilmoitusta ei tehty

Anu ei muista, minkä yhtiön rakennustyömaa oli kyseessä ja hän muistelee urakoitsijankin vaihtuneen kertaalleen.

Hän ei tehnyt tapahtuneesta rikosilmoitusta.

– Päätin niin, koska mitään pahempaa ei käynyt. Tilanne olisi varmaan toinen, jos lapselleni olisi käynyt vakavasti jotain.

Rakennustyömaiden turvallisuutta säätelevät muuan muassa tieliikennelaki ja työturvallisuuslaki.

Lisäksi Helsingissä on noudatettava Helsingin kaupungin rakennusjärjestystä, jonka mukaan ”työmaa on, ottaen erityisesti huomioon jalankulkuliikenteen sujuvuus, erotettava ympäristöstään turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti, tarvittaessa aitaamalla. Työmaa-aidan koon, rakenteen, materiaalin ja värin on sovelluttava ympäristöön.”

Anu muistelee, että aidassa olisi ollut mainos, johon tuuli tarttui.

– Myöskään tarvittavia painoja ei ollut. Siihen ilmestyi sitten myöhemmin lisäpainoja. Sellaiselle tuulelle, mikä silloin onnettomuuspäivänä oli, painot olivat aivan liian heppoisia. Kyllä se pelottamaan jäi ja kiersin sen jälkeen työmaan kauempaa, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat