Rakennusten energiatodistus uusiksi – välittäjienkin hallittava uudistus

Kiinteistönvälitysalalle energiatodistukseen liittyvät muutokset ovat yksi osatekijä jatkuvasti monimutkaistuvan asunto- ja kiinteistökaupan kokonaisuudessa.

Kesäkuun alussa uudistuva rakennusten energiatodistus vaatii uutta ammattitaitoa myös kiinteistönvälittäjiltä. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto onkin ohjeistanut jäsenkuntaansa kevään aikana.

– Niin asiakkaan kuin alan ammattilaisten etu on se, että oikeat toimintatavat hallitaan heti uudistusten voimaantullessa. Ohjeisiin perehtymisen lisäksi olemme suositelleet jäsenillemme myös osallistumista teemasta järjestettyyn koulutukseen, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Näin energiatodistus uudistuu

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan ja sisältää suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen. Energialuokka tulee ilmoittaa myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Lisäksi todistus tulee laittaa näkyville suurissa rakennuksissa, joissa yleisöpalvelutilojen koko on yli 500 neliömetriä.

Uudistettuja energiatodistuksia tehdään heti lain voimaantulon jälkeen lähes kaikessa uudisrakentamisessa sekä myynnin ja vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloissa ja uudehkoissa pientaloissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä vasta 1.7.2017 alkaen.

Mikäli kiinteistö on arvoltaan hyvin vähäinen, vuokra on pieni tai kohdetta ei esitellä julkisesti, energiatodistus voidaan laatia valmiin lomakkeen avulla kevennetyn menettelyn kautta. Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille, suojelluille tai pienille, alle 50 neliömetrin kokoisille rakennuksille. Vanhan lain mukaiset energiatodistukset ovat voimassa voimassaoloaikansa mukaisesti. Isännöitsijätodistukseen sisältyvät energiatodistukset ovat voimassa vuoden 2014 loppuun asti.

Ympäristöministeriön mukaan uudistus parantaa energiatodistusten vertailtavuutta ja luotettavuutta. Todistuksissa käytetään jatkossa aina samanlaista lomaketta, ja todistus on voimassa kymmenen vuotta. Rakennuksen energiatehokkuus määritellään samalla tavalla kuin 1.7.2012 voimaan tulleissa uudisrakentamisen energiamääräyksissä, joten uusien ja vanhojen rakennusten vertaileminen helpottuu. Energiatodistuksen laatijalla tulee olla vaadittu tekniikan alan tutkinto tai korvaava työkokemus ja hyväksytysti suoritettu laatijakoe. Pätevyyksiä on kahden tasoisia.

Samanaikaisesti asetusten kanssa hyväksyttiin 1.7.2012 voimaan tulleisiin uudisrakentamisen energiamääräyksiin liittyvä asetusmuutos, jossa tarkennetaan määräyksissä esitettyjä lämpimän käyttöveden laskentasääntöjä sekä päivitetään muutamia määräysten yksityiskohtia uuden energiatodistuslainsäädännön johdosta.

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa rakennuslupaa haettaessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa. Pientalojen energiankulutuksella on merkitystä, sillä niiden osuus rakennusten energiankulutuksesta on 27 prosenttia. Kaiken kaikkiaan rakennuksissa kuluu jopa 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta Suomessa.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Lähde: KVKL

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat