Mainos

Rakennusala hyötyisi uudesta teknologiasta valtavasti – betonivalunkin voi tehdä paljon yksinkertaisemmin

Rakennustyömaille on tarjolla monia digitalisoinnin mahdollisuuksia, jotka säästävät työmailla aikaa ja rahaa. Tästä esimerkkinä on betonimittausten automatisointi.

Rakennusalan digitalisointiin tähtäävä suomalainen Aiforsite Oy (entinen Bliot Oy) tarjoaa asiakkailleen erilaisia teknologiapaketteja, joiden tavoitteena on kehittää ja tehostaa työmaiden toimintoja.

Aiforsiten järjestelmäasiantuntija Tuomas Lackman kertoo, että rakennusala on vielä varsin perinteinen ja jäänyt selvästi jälkeen automaatiosta.

– Se on ala, jolla on hirveästi varaa tehostaa toimintaansa. Monia asioita tehdään vielä 70- ja 80-luvun menetelmillä. Digitalisointi tuo työmaille valtavasti hyötyjä. Esimerkiksi työmaan edistymistä voi seurata paljon fiksummin, laadukkaammin ja turvallisemmin, Lackman sanoo.

Älykäs järjestelmä kertoo, kun betonivalu on lujittunut

Aiforsite pyrkii tukemaan digitalisaatiota palveluna, mikä helpottaa kehityksen kelkkaan hyppäämistä.

– Toimitamme kokonaisjärjestelmän, ja kaiken tarvittavan asentaa aina ihan oikea ihminen, joka sitten kommunikoi työmaan kanssa viikoittain.

Esineiden internet

  • Englanniksi Internet of Things, lyhyemmin IoT, myös teollinen internet
  • Tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata, mitata ja sensoroida internet-verkon yli

Palvelupaketteihin kuuluvat muiden muassa betonimittaukset, joissa hyödynnetään aivan uudenlaista teknologiaa. Aiforsite käyttää mittauksissaan niin sanottua esineiden internetiä, eli verkkoa, johon mittalaitteet on yhdistetty.

– Digitan tarjoaman IoT-verkon avulla työmailla voidaan tehdä erilaisia reaaliaikaisia mittauksia. Tällä hetkellä seuraamme työmailla muun muassa betonivaluja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että betonivaluun asennetaan anturi, joka mittaa betonin kosteutta ja lämpötilaa. Laite lähettää määrävälein dataa joko suoraan Digitan verkkoon tai lisätukiasemaan.

Digitan LoRa-verkko eli LoRaWan-verkko

  • Verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja nopeaan mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon
  • LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen
  • Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä vaadi kaapelointeja

– Mittari käydään asentamassa kerran, ja sen jälkeen se tarjoaa tietoa tiheästi ja reaaliaikaisesti. Tällä tavalla työmaalla ei tarvitse juoksuttaa mittamiehiä. Säästöä tulee jo pelkästään siitä.

Lisäksi Aiforsite käyttää ennustealgoritmeja betonin lujittumisesta.

– Mittausdatan ja algoritmin avulla selvitämme, miten betoni kehittyy seuraavien kuukausien aikana ja koska se tulee olemaan riittävän kuivaa. Muilla menetelmillä tätä ei saada selville. Tätä kautta työmaiden toimintojen aikatauluttaminenkin helpottuu, Lackman selittää.

Työmaiden automatisointi toisi säästöjä

IoT-verkossa olevilla antureilla voi mitata myös huoneilman kosteutta ja lämpötilaa, paine-eroja ja tärinää.

Vuonna 2016 perustetun Aiforsiten palveluille on selvästi kysyntää ja kiinnostusta.

– Kun aloimme myydä palvelujamme, kontaktoimme kuutta rakennusliikettä ja kaikki ostivat palvelumme. Vanhat asiakkaat ovat tehneet lisätilauksia uusille työmaille. Tavoitteena on, että palvelumaksumme alkaa tulla kolmen kuukauden jälkeen kolmin-nelinkertaisena takaisin. Työmaiden automatisoinnin tärkeyttä on helppo perustella, sillä säästöt ovat niin selkeitä. 

Aiforsite Oy (entinen Bliot Oy) muutti nimensä 5. huhtikuuta 2019.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat