Mainos

Alvar ja Aadakin käyttävät anturiteknologiaa – mikkeliläisessä kotikanalassa hyödynnetään helppoa IoT-palvelua

Kotimainen IoT-teknologiaa hyödyntävä Tinksi tarjoaa helppoja anturiratkaisuja arkisiin ongelmiin. Mikkeliläisen Marko Tannisen kotikanalassakin viihdytään nykyisin paremmin teknologian avulla.

Kesämökin kutsumattomista vieraista pihakaivon vesivarojen valvomiseen: älykkään anturiteknologian ansiosta arkisesta valvomisesta on tullut helppoa ja kohtuuhintaista tavallisillekin käyttäjille.

Mikkeliläinen Marko Tanninen kertoo kehittäneensä älykästä anturiteknologiaa hyödyntävän Tinksi-palvelun ajatuksella, että IoT tuodaan edullisesti ja vaivattomasti aivan tavallisten ihmisten käyttöön. Tanninen on työskennellyt automaation ja IoT:n parissa lähes 20 vuoden ajan. Vuosien saatossa teknologian hintataso on tullut alas tarjonnan ja toimivuuden samalla laajentuessa.

– Minusta tuntui, että meidän on aivan pakko tehdä palvelu, jonka kautta aivan tavalliset ihmiset voivat hyötyä IoT:stä edullisesti ja vaivattomasti. Ja vielä hauskasti ja mielenkiintoisesti! Tanninen kehaisee.

Juuriltaan kanadansuomalainen Tanninen kertoo Tinksin nimen tulevan finliska-murteesta. Tinksi tarkoittaa esinettä, joka juontaa juurensa englannin kielen sanasta thing. Tinksi lanseerattiin markkinoille loppuvuonna 2019.

– Olemme yrittäneet pitää lähestymistavan Tinksiin hauskana ja humoristisena. Tekniikan ei tarvitse olla hiilenharmaata ja totista. Huumori tekee siitä lähestyttävämpää, eikä se tunnu niin pelottavalta.

Eikä sen tarvitsekaan. Helppokäyttöisyys ja kohtuulliset kustannukset ovat tuoneet IoT-teknologian yhä lähemmäs tavallista kuluttajaa, joka haluaa esimerkiksi valvoa kesämökkinsä lämpötilaa ja kosteutta tai vahtia mökkiä kutsumattomien vieraiden varalta.

Kotikanalaa tarkkaillaan anturiteknologialla

Tannisen pihapiiristä Mikkelistä löytyy kotikanala, jonka asukit Alvar ja Aada nauttivat anturiteknologian avulla mukavista oloistaan. Asukkien tyytyväisyys taataan sopivalla ilmankosteudella ja optimaalisella lämpötilalla.

Aluksi kanalassa ei ollut tarpeeksi tuuletusaukkoja, mikä havaittiin Tinksin lämpötila- ja kosteusantureiden avulla: ilmankosteus nousi korkeaksi ja pysyi korkeana, vaikka säätila ulkona kuivui.

– Kasvattajan nenäkin ilmoittaa, jos on liian vähän tuuletusta, kun ammoniakkipitoisuus ilmassa kasvaa. Silloin kun et ole itse paikalla haistelemassa, Tinksin anturit mittaavat kosteutta ja lämpöä ja lähettävät tiedon kätevästi Tinksi-sovellukseen.

Anturiteknologian avulla helpottuisi moni muukin arkinen toimi. Esimerkiksi nykyinen jätevesiä koskeva lainsäädäntö vaatii tietyissä talouksissa lokakaivojen tason valvomisen. Jos kyseessä sattuu vielä olemaan harvemmalla käytöllä oleva kesämökki, etäkäytön mahdollistama IoT:tä hyödyntävä anturiteknologia tekee valvonnasta edullista ja helppoa.

– Lokakaivojen valvontaan kehitetty anturi on yksi uusimmista Tinksin käyttömahdollisuuksista. Samaa anturia voidaan käyttää valvomaan myös rengaskaivon syvyyttä, Tanninen kertoo.

Tinksin avulla voidaan mitata myös esimerkiksi kunnan ulkoilualueiden käyttöä: kuinka paljon ulkoilijoita käyttää frisbeegolf-rataa, hiihtolatua tai nuotiopaikkaa. Antureilla voidaan mitata käyttöastetta myös päivittäin ja kellonajoittain.

– IoT-valvontaratkaisu ei aiheuta yksityisyyteen liittyviä sääntöviidakko-ongelmia kuten esimerkiksi kameravalvontajärjestelmät aiheuttavat, Tanninen muistuttaa.

Teknologia helposti jokaisen saataville

Älykäs anturiteknologia tarvitsee toimiakseen kattavan verkon. Tinksi hyödyntää kotimaisen Digitan LoRaWan-verkkoa. Digitan verkko kattaa lähes koko Suomen ja mahdollistaa langattoman, tehokkaan tiedonsiirron.

Kattava verkko tarkoittaa kumppaniyritykselle myös sitä, että asiakaskuntakin on laaja.

– Sieltä mistä löytyy Digitan verkko, löytyy myös meidän asiakkaamme. Digitan laajentaessa verkkoaan laajenee myös meidän asiakaskuntamme. Eikä IoT-maailmassa tunneta valtioiden ja kansojen välisiä rajoja: suunnittelemme parhaillaan laajentumista Alankomaihin, sillä jatkossa Digitan verkon IoT-laitteet toimivat myös Hollantilaisen LoRa operaattorin verkossa, Tanninen kertoo.

Alalla riittää kilpailevia toimijoita, mutta Tannisen mukaan suurin kilpailu on ihmisten ennakkoluuloja vastaan: IoT-teknologian käyttö on pitkään vaatinut teknistä pätevyyttä ja perehtymistä, vaikka palveluita voidaan tarjota paljon helpommilla käyttöliittymillä.

– Haasteena on saada ihmiset ymmärtämään, miten helppoa anturiteknologian käyttö on. Yritämme erottua juuri sillä, että IoT tehdään erittäin helpoksi. Periaatteessa löytyy vaikka mitä kilpailevaa teknologiaa, mutta suurin osa siitä vaatii todella paljon perehtymistä tai ammattilaisten palkkaamista avuksi. Tinksi on helppoa IoT:tä, hän kiteyttää.

Yhteistyö Digitan kanssa on tuonut yritykselle paljon tukea ja kannustusta. Uunituoreelle Tinksille yhteistyö ison toimijan kanssa on ollut siten korvaamattoman arvokasta palvelun alkuun saattamisessa.

– Pakko sanoa, että yhteistyö Digitan kanssa on ollut huikean miellyttävää! Aluksi he saattoivat ihmetellä, mikä tämä kaveri on, jolla on liikevaihtoa pari tonnia ja joka haluaa Suomen laajuisen verkon käyttöönsä. Kun sain heidät vakuutettua, että tässä ollaan tosissaan, he ovat antaneet erittäin paljon tukea ja auttaneet Tinksin lentoon, Tanninen sanoo.

Lisätietoja Tinksi.fi

Digitan LoRa-verkko eli LoRaWan-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen
  • Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi

 


Lue myös:

    Uusimmat