Mainos

Rakastuminen ensisilmäyksellä todella on mahdollista – mutta sitä sattuu enemmän miehille

Ensirakkaus iski 48 prosenttiin miehistä, mutta 28 prosenttiin naisista.

Rakkaus ensisilmäyksellä – se on totta! Näin väittää ainakin seksioppaistaan tuttu Tracey Cox Daily Mail -lehdessä.

Väitteelle on useita perusteluja. Osa liittyy yksinkertaisesti selvityksiin, joissa asiaa on kysytty ihmisiltä.

Israelilaiseen tutkimukseen osallistuneista, pitkään yhdessä olleista pareista 11 prosenttia kertoi, että suhde alkoi rakkaudesta ensisilmäyksellä. Deittisivusto Match.comin kyselyssä vuonna 2011 miehistä 54 prosenttia kertoi rakastuneensa heti naisen tavattuaan. Naisista samaa sanoi 44 prosenttia. 

Vuonna 2013 The Normal Bar -kirjan koostamassa nettiselvityksessä vastaajia oli kymmenen tuhatta. Vastaajista miehet rakastuvat ensisilmäyksellä helpommin kuin naiset, sillä ensirakkaus iski 48 prosenttiin miehistä, mutta 28 prosenttiin naisista. Syy löytyy ulkonäöstä: mies viehättyy naisen ulkonäöstä, joka tavallisesti säilyy muuttumattomana ainakin hetken.

Naiset ovat romantiikassa varovaisempia, sanoo antropologi Helen Fisher. Rakkauden tunne haihtuu nopeasti, jos mies ei olekaan niin älykäs, hauska tai hurmaava kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää.

3:08

Ihmiset olettavat, että hyvännäköiset ovat kiltimpiä

Pitkäaikainen rakkaus syntyy tavallisesti taustan, älyn ja tärkeiden ominaisuuksien, kuten kiltteyden ja rehellisyyden suhteesta. Kehonkielen asiantuntijoiden mukaan ensisilmäyksellä kuitenkin on mahdollista arvioida ihmisen persoonaa: onnelliset, itsevarmat ihmiset puhuvat, ottavat katsekontaktia ja heillä voi olla myös naururyppyjä. Katkerat ja onnettomat kävelevät kumarassa, eivät katso silmiin ja kasvoista paistaa huoli esimerkiksi ryppyjen muodossa. 

Ihmisillä on myös taipumusta olettaa, että hyvännäköiset ihmiset ovat kiltimpiä, onnellisempia tai yleisesti mukavia. Uskomus ei välttämättä ole totta, mutta se saa ihmisen ihastumaan toiseen.

1:37

Rakkaus ei tavallisesti syty sillä hetkellä, kun ihminen näkee toisen. Yleensä ”ensisilmäyksellä” on pikemminkin ”ensitapaamisella”, jolloin ulkonäön lisäksi myös puhetapa, liikkuminen, tuoksu ja kommunikointi vaikuttavat. Jos ihminen pitää jostakusta, hän myös näkee tämän automaattisesti viehättävämpänä.

Sinullakin on alitajuinen lista

Ihmisellä myös on alitajuinen lista asioista, jotka häntä viehättävät tai eivät viehätä: jokainen perheenjäsen, kumppani tai sukulainen vaikuttaa siihen, millaisista ominaisuuksista ihminen oppii pitämään.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaisi sitä, että lapsen silmissä inhottava, isonenäinen täti voi saada lapsen pitämään isonenäisiä ihmisiä epämiellyttävinä myös vanhemmalla iällä.

Osa asiantuntijoista uskookin Coxin mukaan yksinkertaisesti siihen, että ”rakkaus ensisilmäyksellä” on vain aivojemme tapa tykästyä ihmiseen, joka muistuttaa jostakusta muusta, mukavana pitämästämme ihmisestä.  Jos ihmisellä on paljon piirteitä, joista toinen pitää, hänen aivonsa suorastaan innostuvat ja aiheuttavat rakastumisen tunteen.

1:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.