Mainos

Raju lumimyrsky on pian täällä – Näin se pyyhkäisee Suomen yli!

Suomea lähestyy lännestä lumimyrsky. Jo ensi yönä tuulet alkavat voimistua ja läntisillä merialueilla myrskyää. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että sateet leviävät länsirannikolle ensi yön ja varhaisen aamun aikana.

– Aamuruuhkan aikaan kello 7-8 maissa lumisade on jo alkanut Turku-Pori-Vaasa-linjalla. Pääkaupunkiseudulla pahin lumimyräkkä näyttäisi alkavan vasta aamuruuhkan jälkeen, selvittää Mäntykannas.

Sateet muuttuvat nopeasti länsirannikolla rännän kautta vedeksi. Maahan jää kuitenkin useampi sentti lunta, joka sulaa hiljalleen pois.

– Tuulet voimistuvat niin, että ne ovat voimakkaimmillaan lännessä aamu- ja iltapäivällä. Silloin erityisesti Pohjanmaan maakunnissa ja Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikolla voi esiintyä myrskypuuskia. Yhdessä märän lumen kanssa puut voivat taipua ja aiheuttaa sähkökatkoja alueella.

Lappiin lunta jopa yli 20 senttiä

Pääkaupunkiseudulla pyryttää aamupäivästä alkaen, mutta pahin pyry jää selkeästi pohjoisemmaksi. Ihan etelä- ja lounaisrannikkokin saa tilapäisesti lumipeitteen, mutta selviää pahimmalta myräkältä.

– Suurimmat lumikertymät tulevat ensin Pohjois-Pohjanmaalla ja myöhemmin myös Lapissa, paikoin jopa yli 20 senttiä. Lumi voi myös kinostua pohjoisessa yli puolen metrin kinoksiksi, Mäntykannas kertoo.

Huomisiltana etelässä ja lännessä on laajalti plusasteinen sää.

Pahin aallokko läntisillä merialueilla

Tuuli puhaltaa Mäntykankaan mukaan huomenna etelästä eli tuuli ei ehdi ainakaan Suomenlahdella nostattaa suurta aallokkoa. Jos tuuli puhaltaisi lännestä tai idästä, aallot olisivat huomattavasti korkeampia.

– Toki merenkäynti tuntuu, mutta pahin aallokko on läntisillä merialueilla, esimerkiksi Helsingin ja Tukholman välillä. Siellä yksittäiset aallot voivat avomerellä olla jopa yli 5-metrisiä. Myös Helsingin ja Tallinnan välillä ainakin käydään lähellä myrskylukemia ja laivoissa saattaa olla viivästyksiä, Mäntykannas arvioi.

Ajokeli huono etelässä ja lännessä

Ajokeli on huomenna aamuruuhkan aikaan huono länsirannikolla ja päivän aikana muuttuu huonoksi kauttaaltaan etelässä ja lännessä. Vähitellen myös pohjoisessa.

– Erityisesti Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa näyttää ajokelin suhteen erittäin huonolta. Siellä on se voimakkain tuuli ja kovin lumentulo, Mäntykannas kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.