Rajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote"

Koronavirusepidemian niin sanotussa kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla ravintolat noudattavat eilisestä alkaen muuta maata tiukempia rajoituksia.

Kävimme selvittämässä, miten koronatilanne näkyy ja tuntuu nimenomaan lounaspaikkojen arjessa näin maanantaina. Ravintolat ovat joutuneet esimerkiksi rajoittamaan asiakaspaikkojaan puoleen. Helsingin Kampin kauppakeskuksessa lounasaika oli tavallista hiljaisempi, ravintoloiden henkilöstö kuvailee.

– Vaikuttaa todella negatiivisesti. Yleensä ennen puolta kahtatoista ollaan melko täynnä ja jonoja alkaa muodostua ei tämä ole normaalitilanne. Toki meillä on esimerkiksi take away, mutta ei se ole ratkaisu vaan tekohengitystä. Kyllä koko ala on vakavassa pinteessä, jos tätä (rajoitustoimia) tullaan jatkamaan, Kampissa sijaitsevan ravintola Fisken på diskenin toimitusjohtaja Niklas Roiha kertoo.

Roihan mielestä yritykset ja liiketoiminnat on asetettu eriarvoiseen asemaan.

– Ei löydy minkäänlaista faktaa siitä, että tartunnat lähtisivät ruokaravintoloista sen enempää kuin muualtakaan, kuten vaikka ruokakaupoista, harmistunut ravintoloitsija väittää. 

– Rajoitteet ovat pelote. Ne pitäisi purkaa, kuten on tehty monessa muussakin maassa, sanoo Roiha.

Monet lomautettuina

Ravintoloissa vieraillut MTV Uutisten toimittaja Jere Silfsten kuvailee, että ravintoloiden buffetpöydät ovat täynnä ruokaa, mutta asiakkaita on hyvin vähän. Bastardo-ravintolan tarjoilija Nikita Grön vahvistaa havainnon asiakaskadosta uusien rajoitusten myötä.

– Heti huomaa, että asiakasmäärät ovat pudonneet. Tällä hetkellä on vain pari (asiakasta), hyvä jos saadaan (tänään) edes 100 asiakasta. Normaalisti kello 11 on ravintolan ulkopuolella jonoa, Grön sanoo.

Tarjoilijan mukaan melkein puolet ravintolan henkilökunnasta on lomautettu koronan myötä. Uudet rajoitukset johtivat muutaman lisätyöntekijän lomautukseen.

Tuleeko ruokaravintoloista tartuntoja?

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo, että uudet rajoitukset lisäävät matkailu- ja ravitsemusalan kurimusta entisestään. Matkailu- ja ravitsemuspalvelut MaRa ry kertoi tänään, ettei sen mukaan hallitus ole esittänyt perusteluja kiihtymisvaiheen rajoituksille. Tämän vuoksi yrittäjät tuntevat tulleensa kaltoin kohdelluiksi.

Rönni-Sällinen toteaa, ettei myöskään PAM:in puolesta voida sanoa, että tällaisia tietoja olisi saatu.

– Ei me ole nähty tietoja, että esimerkiksi lounasravintoloista tai ilta-aikaan auki olevista ruokaravintoloista olisi tartuntoja tullut tai tartuntaketjuja lähtenyt, siinä mielessä ollaan samaa mieltä, sanoo Rönni-Sällinen.

Kevät oli alalle katastrofaalinen. Rönni-Sallisen mukaan lähes 70 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan jäsenistöstä on ollut lomautettuna jossain vaiheessa.

– Tilanne parani hetkeksi, mutta nyt se on taas menossa huonompaan suuntaan.

Tilanne on aiheuttanut alan työntekijöille taloudellisia haasteita.

PAM: Alan työntekijät hädässä

Puheenjohtajan mukaan jäsenistö on kertonut, että ihmiset ovat joutuneet tinkimään arjessaan esimerkiksi ruoan määrästä ja laadusta sekä lääkkeistä. Lisäksi ihmiset ovat tukeutuneet pikavippeihin, lainaan, sosiaaliturvaan ja ruoka-apuun.

– Pahin olisi kevään kaltainen lockdown, että kaikki suljettaisiin. (Alalle) pahaa olisivat myös kovat rajoitukset, kun pikkujoulukausi on alkamassa. Jos yritykset eivät uskalla järjestää tapahtumia, se olisi kova isku, kun (pikkujoulukautena) tehdään iso osa vuoden tuloksesta.

Lue myös:

    Uusimmat