Räjäytystyömaalta sinkoili kiviä katoille ja pihoille – kahdelle miehelle tuomio

Talonsa pihalla henkilö ollut todisti kivien sinkoilevan pihalleen räjähdystyömaalta Vihdissä. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa, jossa langetettiin sakkotuomioita. 

Tapaus sattui Vihdissä kesäkuussa 2021. Kun työmaalla tehtiin räjäytystöitä, jostain syystä kiviä sinkoili työmaalta läheisten talojen pihoille ja katolle. 

Aluehallintoviraston raportissa kerrotaan, että katolle lentänyt kivi aiheutti vahingon, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. 

Eräällä pihalla oli tapahtumahetkellä raportin mukaan henkilöitä. Raportin mukaan pihalla olleet kertoivat, ettei heitä oltu pyydetty poistumaan pihoiltaan ennen räjäyttämistä.

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, mistä kivet tarkalleen olivat singonneet ja miksi, koska kentän peittämistä ei katsottu laiminlyödyn. 

Kahdelle miehelle tuomio

Oikeudessa todettiin, että louhintatyömaan esimies ei ollut ennen räjäytystöitä varmistanut, ettei työn vaarallisella alueella, 100 metrin säteellä räjäytyspaikasta, ollut ihmisiä. 

Oikeus lisäksi katsoi, että tapauksessa ei oltu jätetty turvallisuussuunnitelmaa, vaikka räjähdyssuunnitelma olikin laadittu ja noudatettu. Oikeus ei siis katsonut, että turvallisuussuunnitelman laatimatta jättäminen olisi vaikuttanut kivien sinkoiluun lähirakennusten pihoille ja katolle. 

Vuonna 1982 ja 1972 syntyneet miehet, työmaan esimies ja louhintaa hoitaneen yrityksen toimitusjohtaja, tuomittiin kumpikin työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakon rangaistukseen. Lisäsi räjähdystyöt tehnyt yritys tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 1000 euron yhteisösakkoon.

Kuolettava kivisade roiski pääkokoisia kiviä puolen kilometrin päähän kolhien rakennuksia ja autoja Jyväskylässä – katso räjäytysonnettomuuden tuhoja 1:41
Poliisin ottamat valokuvat todistavat kivikuuron aiheuttamia tuhoja räjäytystyömaan lähistöllä Jyväskylässä vuonna 2021.

Lue myös:

    Uusimmat