Mainos

Rajavartiosto: Järjestäytyneen ryhmän epäillään tuoneen lähes 70 laittomasti maahan

Rajavartiolaitos on saanut päätökseen mittavan esitutkinnan törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Esitutkinnan perusteella yli kymmenen hengen järjestäytyneen ryhmän epäillään järjestäneen lähes 70 henkilöä maahan 24 tekokertana.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitari Rajavartiolaitoksesta kertoo, että rikollisryhmä pyrki tuomaan ihmisiä pieniä määriä kerrallaan.

– He eivät tuoneet ihmisiä bussilasteittain, vaan ryhmien koot ovat olleet noin 1-11 ihmistä. Tulijoita yhdistää se, että he ovat olleet Irakista Mosulin alueelta pääsääntöisesti. 

 Rajavartiolaitoksen mukaan rikollisryhmällä on ollut jäseniä ainakin Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Itävallassa ja se on käyttänyt apunaan myös ryhmään suoraan kuulumattomia ihmisiä. Syyteharkinta koskee kahdeksaatoista ihmistä.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitari sanoo, että salakuljetus on ollut hyvin kansainvälistä. Epäilty rikollisryhmä on tehnyt Rajavartiolaitoksen mukaan yhteistyötä Irakissa, Turkissa ja Kreikassa toimivien ihmissalakuljettajien kanssa.


– Organisaatio on ollut yhteydessä sinne lähtömaihin Irakiin, Turkkiin, Kreikkaan, mutta sitten nämä toimijat ovat Saksasta, Itävallasta, Ruotsista ja Suomesta. Suomen toimijat ovat ottaneet vastaan tulijoita, majoittaneet ja häivyttäneet tätä rikollista toimintaa. 

Tutkinnassa saatiin viitteitä, että rikollisryhmä olisi tuonut Suomeen laittomasti jopa yli 100 ihmistä, mutta loppujen osalta esitukinnassa ei saatu riittävää näyttöä, Rajavartiolaitos tiedottaa.  

Rajavartiolaitoksen mukaan henkilöt tuotiin maahan osin Ruotsista Tukholma-Helsinki-lautalla ja osin Tornion kautta henkilöautoilla ja julkisilla kulkuvälineillä.  

Siitari Rajavartiolaitokselta kehuu tutkintayhteistyötä Ruotsin kanssa. 

– Heitän kiitokset sinne Ruotsin syyttäjän ja poliisin suuntaan, että tekivät täysillä meidän kanssa tätä hommaa. Toivotaan, että tulevaisuudessa yhteistyö tiivistyy myös Saksan ja Itävallan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.