Rajavalvonta pysäytti lähes 12 000 kilon ihmishiusten kuljetuksen Yhdysvalloissa – niiden taustalta epäillään löytyvän kylmääviä ihmisoikeusrikkomuksia Kiinassa

Lähes 12 000 kilon hiuskuljetus on pysäytetty Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartialaitoksen toimesta New Yorkin satamassa. Viranomaiset epäilevät ihmishiusten olevan peräisin kiinalaisilta vangeilta.

Noin 800 000 dollarin hiuskuljetus oli peräisin Xinjiangista, Kiinasta. Hiukset on tarkoitettu hiuspidennysten ja peruukkien tekoon.

Viranomaiset epäilevät tapaukseen liittyvän vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Xinjiangissa elää noin 11 miljoonaa uiguuria, jotka ovat syrjitty muslimivähemmistö Kiinassa. CNN:n mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset arvioivat, että yli miljoona uiguuria on vangittu perusteetta ja lähetetty työleireille Xinjiangiin.

Pakkotyötä, kidutusta ja pakotettuja pistoksia

Leireiltä on aikaisemmin raportoitu kidutusta, julmaa ja epäinhimillistä kohtelua, seksuaalista hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja tappoja. Entiset vangit ovat kertoneet kokeneensa työleireillä univajetta, nälänhätää ja pakotettuja lääkepistoksia aineilla, joista he eivät tiedä mitä ne sisälsivät.

Tämä on jo toinen kerta, kun Yhdysvallat on tänä vuonna takavarikoinut hiuskuljetuksen, jonka tuotteiden arvioidaan olevan peräisin kiinalaisvangeilta.

– On erittäin tärkeää, että yhdysvaltalaiset maahantuojat varmistavat tuotantoketjujensa täyttävän ne vastuullisuuden, inhimillisyyden ja eettisyyden standardit, jotka Yhdysvaltojen kansalaiset ja hallinto on asettanut, rajavalvonnan edustaja Brenda Smith sanoo.

Kiina on tuomittu kansainvälisesti uiguurien kohtelusta, mutta esimerkiksi kauppapakotteita ei ole asetettu.

1:49
Katso myös: Hongkongissa astuu tiistaina voimaan Kiinan sanelema, rajusti kritisoitu turvallisuuslaki. Tästä on kyse.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja