Raiskattujen lasten raskaudet pakottavat aborttikeskusteluun Latinalaisessa Amerikassa

Paraguayssa raskaana olevan lapsen tapaus on kiivastuttanut maan aborttikeskustelua.

Raiskatulle 10-vuotiaalle tytölle ei ole myönnetty aborttia, vaikka monien järjestöjen mielestä raskaus uhkaa vain 34 kiloa painavan tytön terveyttä. Viranomaiset ovat vedonneet päätöksessään siihen, että raskaus on jo edennyt pitkälle.  

Unicefin mukaan Paraguayssa synnyttää joka päivä keskimäärin kaksi seksuaalisesti hyväksikäytettyä 10-14-vuotiasta tyttöä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin seksuaalisuuteen ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän asiantuntija Katariina Heikkinen pitää syynä tilanteeseen laajaa naisiin kohdistuvaa syrjintää.  

– Yleisestikin naisiin kohdistuvalta väkivallalta suljetaan silmät, eikä tyttöjen oikeuksia puolusteta tarpeeksi, hän sanoo.  

Abortti on kiistanalainen aihe myös muualla Latinalaisessa Amerikassa. Unicefin mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla tapahtuu toiseksi eniten nuorten tyttöjen raskauksia maailmassa, ja äitiyskuolema on alueella yksi nuorten tyttöjen yleisimmistä kuolinsyistä.

YK ei hyväksy täyskieltoa

Monissa Keski- ja Etelä-Amerikan maissa, myös Paraguayssa, abortti on mahdollinen, jos odottavan äidin henki on uhattuna. Sen sijaan Chilessä, Salvadorissa ja Nicaraguassa abortti on laiton kaikissa tapauksissa.  

YK pitää abortin täyskieltoa ihmisoikeusloukkauksena. Amnestyn raportin mukaan Salvadorissa naisia kuolee sekä salaa tehtyihin abortteihin että hengenvaarallisiin raskauksiin, joita he eivät lain vuoksi voi keskeyttää.  

Amnesty vaatii abortin kriminalisoivien lakien poistamista. Nykytilanteessa Heikkinen pitää tärkeänä sitä, että laittomasti abortin tehnyt nainen saisi terveyspalveluita vailla pelkoa rangaistuksesta.  

– Salvadorin tilanne on siitä äärimmäinen, että myös keskenmenon saaneita naisia saatetaan epäillä abortin tekemisestä.

Chilessä tulossa muutoksia

Chilessä presidentti Michelle Bachelet on tehnyt aloitteen abortin sallimiseksi silloin, kun raskaus uhkaa äidin henkeä, sikiö ei selviäisi hengissä tai raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta.  

Terveysriskin vuoksi tehty abortti oli Chilessä aiemmin mahdollinen, mutta 1989 diktaattori Augusto Pinochet kielsi abortin kaikissa tapauksissa.  

Chilessäkin keskustelu lakimuutoksesta lähti liikkeelle raiskatun lapsen raskaudesta. Vuonna 2013 julkisuuteen tuli tapaus, jossa 11-vuotias tyttö tuli raskaaksi pitkäaikaisen hyväksikäytön seurauksena.  

Heikkinen ei ihmettele, että aborttikeskustelu on herännyt juuri lasten raskauksista.  

– Lapset ovat näissä tilanteissa erittäin heikossa ja haavoittuvassa asemassa.  

Chilessä on arvioitu tehtävän vuosittain 70 000-140 000 laitonta raskaudenkeskeytystä. Sanomalehti El Paisin mukaan vuonna 2012 yli 200 chileläisnaista tuomittiin abortin tekemisestä tai siinä auttamisesta.  
Lakimuutokset astuvat voimaan ennalta päätettyinä päivinä, mutta asenteiden muuttaminen on hidasta. Heikkinen uskoo, että laki vaikuttaa myös kulttuuriin, joka on Latinalaisen Amerikan maissa tiiviisti uskontoon kietoutunut.  

– Onhan se selkeä viesti valtiolta, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei hyväksytä.  



Lue myös:

    Uusimmat