Radioteleskooppi havaitsi radiopurskeita miljardin valovuoden päästä: Mystisten signaalien lähteiksi epäilty voimakkaita kosmisia tapahtumia – tai jopa maan ulkopuolista elämää

Kanadalainen radioteleskooppi CHIME on havainnut useita säteitä, jotka tulevat kaukaa avaruuudesta tuntemattomasta lähteestä. Radiopurskeiden lähde on tuntematon.

13 nopeaa radiopursketta tulivat kaikki samasta lähteestä 1,5 miljardin valovuoden päästä. Yksi niistä oli toistuva. Ne näyttäisivät tulleen Linnunradan ulkopuolelta.

Samankaltainen ilmiö on tallennettu kerran aikaisemminkin. Tähän mennessä radiopurskeita on onnistuttu tallentamaan kaikkiaan 60 kappaletta. Niistä kaksi on ollut toistuvia. Tutkijat uskovat, että niitä tapahtuu tuhat päivittäin.

Radiopurske kestää vain millisekunnin verran, mutta niistä vapautuu yhtä paljon energiaa.

Ilmiön syytä ei toistaiseksi tiedetä

Astrofyysikko Ingrid Stairs sanoo, että ilmiön tallentuminen auttaa tutkijoita selvittämään ilmiön alkuperää.

– Mitä enemmän ilmiö toistuu ja meillä on tutkimuslähteitä käytössä, sitä paremmin voimme ymmärtää näitä kosmisia pulmia – mistä ne tulevat ja mikä ne aiheuttaa.

Tieteilijät eivät vielä toistaiseksi ole pystynyt selvittämään, mikä aiheuttaa radiopurskeen.

Teorioita kuitenkin on: Purskeiden taustalla on joitain voimakkaita kosmisia tapahtumia. Purskeisiin saattavat vaikuttaa esimerkiksi supernovan rippeet tai mustat aukot. Jotkut ovat ehdottaneet radiopurskeiden aiheuttajaksi jopa maan ulkopuolista elämää. 

Kiina kertoi alkuviikolla tehneensä historiaa ja laskeutuneensa luotaimella Kuun pimeälle puolelle: 

Kiina teki historiaa - avaruusluotain laskeutui Kuun pimeälle puolelle 1:59

Lue myös:

    Uusimmat