Raaseporin tragedia laittoi vauhtia valmisteluun – varusmiesten tapaturmakorvaukset ovat nousemassa

13:30

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan varusmiehille ja näiden omaisille maksettavat korvaukset ovat liian matalia.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan varusmiehille ja näiden omaisille maksettavien tapaturma-, sairastumis- ja kuolemantapauskorvausten korotus on etenemässä. Niinistö arvioi, että erityisesti Raaseporin viimeviikkoisen tasoristeysonnettomuuden jälkeen asialle on laaja tuki eri puolueissa.

– Lähtökohta on, että ne nostettaisiin suurin piirtein samalle tasolle kuin kriisinhallintatehtävissä palvelevilla. Eli kuolemantapauskorvaus olisi noin 200 000 euroa, ja pysyvän haitan osalta puhutaan vastaavista summista, Niinistö sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa. 

– Toki valtiovarainministeriön kanssa täytyy löytää sopu siitä, että muutamat tarvittavat miljoonat löydetään. Mutta kyllä tässä melko hyvä konsensus on. Siitä todistaa sekin, että eduskunnassa tälle on yli puoluerajojen ollut kannatusta.

Tällä hetkellä varusmiesten kuolemantapauksissa omaisille maksetaan 4800 euron hautausavustus. Palveluksessa pysyvän vamman saaneelle maksettavat korvaukset vaihtelevat, mutta tavallisesti ne ovat joitakin tuhansia tai kymmeniätuhansia euroja.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on tehnyt lakialoitteen, jossa vaaditaan korvausten nostamista. Aloitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa.

“Meillä on moraalinen vastuu korvata”

Ministeri Niinistönkin mukaan tällä hetkellä maksettavat korvaukset ovat liian vaatimattomia eivätkä vastaa nykypäivän tilannetta.

– Se on periaatteellinen kysymys. Kun kerran määräämme nuoria miehiä ja vapaaehtoisia naisia palvelemaan isänmaan puolesta varusmiespalveluksessa, ja jos jotain palveluksessa sattuu, niin meillä on moraalinen velvollisuus korvata vähintäänkin samaan mittaan kuin mitä kriisinhallintatehtävissä vapaaehtoisesti palvelevat saavat, Niinistön toteaa.

Varusmiesten ja kriisinhallintatehtävissä toimivien vahingonkorvauksia koskevaa lainsäädäntöä muutettiin viime vuodenvaihteessa. Miksi varusmiesten korvauksia ei korotettu tuolloin?

– En ole vastuuministeri tässä, enkä tiedä millaisia keskusteluja sosiaali- ja terveysministeriössä on käyty. Toivottavasti raha nyt löytyy.

Katso puolustusministeri Jussi Niinistön koko Uutisextra-haastattelu ylläolevalta videolta. Aiheena muun muassa Suomen valmistelema kansainvälinen suursotaharjoitus sekä Sinisen tulevaisuuden heikko kannatus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja