Varusmiesten ja kriisinhallintahenkilöstön kuolemantapauksen korvauksessa järkyttävä ero – "Kuinka valtio voi kohdella sotilaita näin eri tavalla"

Vuoden alusta voimaan tullut laki eriyttää asevelvollisille ja kriisinhallintahenkilöstölle maksettavat korvaukset radikaalisti, mikäli palveluksessa sattuu tapaturma tai kuolemantapaus.

– Olemme yrittäneet kovasti tuoda esille tätä epäkohtaa: kuinka valtio voi sotilaitaan kohdella näin eri tavalla, Asevelvollisena vammautuneiden tuki Ry:n puheenjohtaja Alpo Penttinen huokaisee MTV:lle puhelimessa.

Penttistä nykyinen tilanne harmittaa suuresti.

– Tässä on kysymys kuitenkin Suomen valtion sotilaista, riippumatta missä tehtävässä isänmaata palvelee.

Mikäli kriisinhallintatehtävissä oleva henkilö menehtyy kriisinhallintaoperaatiossa, maksetaan siitä korvausta omaisille 210 000 euroa. Asevelvollisuutta suorittavan varusmiehen kuolemantapauksessa omaisille maksetaan hautausapua, joka on 4 800 euroa.

– Asevelvollisen puolisolle tai alaikäisille lapsille on mahdollista maksaa perhe-eläkettä.  En kuitenkaan tiedä yhtään, minkälaisia henkilöitä tämän päivän onnettomuudessa on ollut osallisena, kertoo valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen.

Syrjäsen mukaan Valtionkonttori on ollut Puolustusvoimiin yhteydessä tänään tapahtuneen turman tiimoilta. Vielä vahingonkorvaushakemuksia Valtionkonttorille ei kuitenkaan ole saapunut.

– Varmaankin jo huomenna alkaa vahinkoilmoituksia tulemaan. Tällä hetkellä meillä ei ole tietoa turman olosuhteista tai ihmisille syntyneistä vammoista.

Aiemmin varusmiehet ja rauhanturvaajat samalla viivalla

Aiemmin sekä asevelvolliset että kriisinhallintahenkilöstö olivat saman lain alaisuudessa, jolloin myös korvaukset olivat samat.

Laki kuitenkin eriytettiin vuoden alusta erilleen: asevelvollisia koskevaan lakiin sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta ja kriisinhallintahenkilöstöä koskevaan lakiin tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävissä.

– Kriisinhallintatehtävissä sattuvien tapaturmien kohdalla on korotettu korvausmääriä. Kriisinhallintapuolelle pyrittiin ottamaan huomioon olosuhteita, jotka kohdistuvat nimenomaan kriisinhallintapuolelle.

Korvausten osalta muuttui myös tapaturmassa sattuneet haittakorvaukset.

– Kriisinhallintatehtävien yhteydessä pysyvän haitan maksimikorvaus on 200 000 euroa. Asevelvollisten osalta ei ole sellaista.

– Haittakorvausta maksetaan toki asevelvollisille tapaturman yhteydessä, mutta summat riippuvat vamman määrästä ja vaikeudesta. Korvaukset liikkuvat noin kymmenissä tuhansissa euroissa.

Lakialoite aiheesta

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on tehnyt asiasta lakialoitteen kesäkuussa.

Lakialoitteessa hän vaatii, että asevelvollisuutta suorittavien varusmiesten korvaukset sotilastapaturman, palvelussairauden tai kuolemantapauksen johdosta saatetaan samalle tasolle kriisinhallintatehtävien henkilöstön kanssa.

– Lähetämme poikamme, mutta myös vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat tyttäremme armeijaan ja korvauskäytänteet eivät heidän kohdallaan ole kunnossa. Se on väärin ja vaatii korjauksen, Juvonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Tässä tasoristeyksessä kiskobussi ja puolustusvoimien auto törmäsivät 1:43

MTV Raaseporissa – mitä viranomaiset kertovat tuhoisasta tasoristeysturmasta? 41:30

Lue myös:

    Uusimmat