Rään väri kertoo terveydestä

Räkäkin voi paljastaa jotain omasta terveydentilasta. Grandparents-verkkosivuston haastattelema korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri Raj Sindwani kertoi, mitä nenän eritteiden väristä voi päätellä.

Kirkas lima

Normaalia. Kirkas lima koostuu pääasiassa vedestä ja siinä olevista proteiineista, vasta-aineista ja liuonneista suoloista. Nenäkudos tuottaa tällaista eritettä koko ajan. Suurin osa siitä valuu kurkkua pitkin vatsaan, jossa se liukenee.

Valkoinen lima

Viestii tukkoisuudesta. Turvonneet ja tulehtuneet kudokset nenässä hidastavat liman valumista, jolloin se menettää kosteutta ja muuttuu paksuksi ja sekavaksi. Tämä voi olla merkki nenässä olevasta tulehduksesta tai nuhasta.

Keltainen lima

Nuha tai tulehdus etenee. Tulehduspaikalle ehkä kiirehtii infektiota vastaan taistelevia soluja, mukana valkosoluja. Ne antavat limalle kellertävän vivahteen. Nuha kestää helposti kaksikin viikkoa. Lepää ja odota, että se menee ohi.

Vihreä lima

Kehon immuunijärjestelmä taistelee tosissaan tautia vastaan. Lima on paksuna kuolleista valkosoluista ja muista taistelun jäännöksistä. Jos onkipeä vielä 12 päivän jälkeenkin, voi olla hyvä käydä lääkärillä. Kyseessä voi olla poskiontelotulehdus tai bakteeri-infektio. Kuumeisena tai pahoinvoivana lääkärille kannattaa mennä pian.

Pinkki tai punainen lima

Limassa on verta. Nenän kudokset ovat jollakin tapaa rikkoutuneet. Syynä voi olla esimerkiksi kuivuus, ärsytys tai jokin nenän saama isku.

Ruskea lima

Mahdollisesti verta, todennäköisemmin jotakin henkeen vedettyä, kuten likaa, nuuskaa tai vaikka paprikajauhetta.

Musta lima

Jollei polta tupakkaa tai käytä huumeita, musta lima voi olla merkki vakavasta sieni-infektiosta. Tällaisia tulehduksia on yleensä ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. He ovat todennäköisesti jo muutenkin lääkärin hoidossa – jos eivät, sinne pitäisi hakeutua nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat