Pysäyttävä näky: Saastesumu verhosi Meksikon pääkaupungin – "On ollut monta tilaisuutta tehdä asialle jotain"

Mexico City on sulkenut koulut ja kieltänyt autoilun pahojen saasteiden vuoksi 2:05
Videolla saastesumun täyttämä Meksikon pääkaupunki.

Yksi maailman suurimmista kaupungeista taistelee vakavan ilmansaasteongelman kanssa. Korkeat lämpötilat, autoliikenteen päästöt ja viimeaikaisten metsäpalojen savu ovat tehneet kaupungin ilmasta ihmisille haitallista.

Meksikon pääkaupungissa yli 21 miljoonaa asukasta elää tällä hetkellä kaupungin ylle laskeutuneen synkän saastesumun keskellä.

– Se on kamalaa, mutta… Mitä me voimme tehdä? Se [saastesumu] tekee meidät kaikki kipeiksi, CNN:n haastattelema asukas kertoo.

Pääkaupungin viranomaiset ovat julistaneet viime viikolla poikkeustilan metsäpalojen myötä pahentuneen saasteongelman vuoksi. Koulut on suljettu, ja autoja on käsketty pysymään poissa kaduilta. Viranomaiset myös suosittelevat välttämään ulkona liikkumista.

"He ovat odottaneet liian pitkään"

Joidenkin asukkaiden mielestä viranomaiset ovat reagoineet tilanteeseen liian myöhään, koska suurkaupunki on kärsinyt saasteongelmasta jo vuosikymmeniä.

– On ollut monta tilaisuutta tehdä asialle jotain, mutta he ovat odottaneet liian pitkään, CNN:n haastattelema asukas kertoo.

Kaupungin pormestari Claudia Sheinbaum on kertonut hallintonsa valmistelevan suunnitelmaa, jolla ilmansaasteet saataisiin taltutettua.

Meksikon ympäristöministeriön mukaan maassa on ollut tällä viikolla yhteensä sata metsäpaloa useissa eri osavaltioissa.

YK julisti Meksikon pääkaupungin maailman saastuneimmaksi kaupungiksi vuonna 1992. Sen jälkeen kaupungin ilmansaasteita on saatu vähennettyä 50 prosenttia ympäristöä tukevan lainsäädännön sekä rajoitusten avulla. 

Lue myös:

    Uusimmat