Huono ilmanlaatu eri puolilla Eurooppaa - kaupungeissa kärsitään saasteista

1:24

Eri puolilla Eurooppaa on tällä viikolla kärsitty erittäin huonosta ilmanlaadusta. Muun muassa Puolassa, Saksassa, Ranskassa ja Unkarissa on annettu saastevaroituksia ja rajoitettu liikennettä. Syynä huonoon ilmanlaatuun on ollut tyyni pakkassää, joka on estänyt saasteiden laimenemisen.

Utuisiin maisemiin on totuttu Kiinan ilmanlaatua koskevissa uutisissa. Nyt Euroopassa näyttää samanlaiselta.

Ilmanlaatu monessa Puolan kaupungissa on todella huono. EU:n määrittelemät päästönormit ylitetään moninkertaisesti.

Liikenne ja hiilen poltto saastuttavat

– Savusumun takia jokaisen puolalaisen elämä lyhenee keskimäärin 9 kuukaudella. Täällä Grudziadzissa saasteiden vaikutus on verrattavissa siihen, että jokainen asukas polttaisi 6 savuketta päivässä. Ja tämä koskee myös lapsia, sanoo Kamil Heyka Savuhälytys Grudziadzissa -järjestöstä.

Liikenteen lisäksi Puolan ilmanlaatua heikentää hiilen poltto. Hiiltä käytetään Puolassa runsaasti energiantuotantoon ja lämmitykseen. Kolme neljästä puolalaiskodista lämpiää hiilellä.

Tyyni pakkassää estää saasteiden laimenemisen.

400 000 ennenaikaista kuolemaa

Puolan lisäksi huonosta ilmanlaadusta on tällä viikolla kärsitty muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Unkarissa.

– Nyt on myös flunssaepidemia. Saasteiden ja flunssan yhdistelmä on vielä vaarallisempi erityisesti keuhko-ongelmista kärsiville, huomauttaa Unkarin lääketieteellisen yliopiston (Semmelweis University) professori Veronika Muller.

– Ilma on vähän puhtaampaa Tonavan rannalla. Vesi laimentaa saasteita, mutta sisemmälle kaupunkiin en pyöräile. Vältän kaupungin keskustaa työmatkallani, kertoo Prahassa asuva Peter Lukacs.

Prahassa samoin kuin monessa muussakin Euroopan kaupungissa on vähennetty teollisuuden päästöjä ja rajoitettu autoilua. Lapsia ja vanhuksia on neuvottu välttämään ulkoilua.

Euroopan ympäristöviraston mukaan joka vuosi noin 400 000 eurooppalaista kuolee ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja