Mainos

Pyörätuolilla ei pääse eduskunnan lehterille – juristi kanteli asiasta

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle on tehty ilmoitus siitä, etteivät pyörätuolin käyttäjät pääse seuraamaan eduskunnan täysistuntoja sen väistötiloissa.

Valituksen tehnyt, vammaisoikeuksiin erikoistunut juristi Jukka Kumpuvuori kertoo, että kyse on siitä, asettaako tilojen saavuttamattomuus kansalaiset eriarvoiseen asemaan heidän vammaisuutensa perusteella ja ovatko perusteet väistötilojen järjestelyille oikeudellisesti hyväksyttävät.

Suomen perustuslaki turvaa eduskuntakäsittelyiden julkisuuden, Kumpuvuori sanoo.

– On pöyristyttävää, että eduskunta, joka sääti hiljattain uuden yhdenvertaisuuslain ja jossa YK:n vammaisoikeussopimus tuli voimaan viime kesäkuussa ei ole kahteen vuoteen edes toiminut tiloissa, jotka olisivat kaikkien kansalaisten saavutettavissa, Kumpuvuori sanoo.

Hänen mukaansa tilannetta kuvaa hyvin se, että pyörätuolin käyttäjiä on neuvottu seuraamaan täysistuntoa televisiosta kansalaisneuvonnan puolella.

– Vammaisuus on edelleen Suomessa se peruste, jolla yritetään tehdä poikkeuksia. Jos esimerkiksi naisia, tummaihoisia tai ruotsinkielisiä ohjattaisiin katsomaan täysistunto televisiosta, siitähän vasta kohu syntyisi. Mutta myös vamman perusteella tapahtuvasta syrjinnästä pitäisi käydä keskustelua, Kumpuvuori toteaa.

Eduskunnan täysistunnot pidetään eduskuntarakennuksen peruskorjauksen aikana väistötiloissa Sibelius-Akatemian talossa Pohjoisella Rautatiekadulla. Peruskorjaus jatkuu tämän vuoden loppuun asti.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.