Oikeushistorian professorilta kovaa kritiikkiä hallituksen liikkumisrajoitusten suunnittelusta: "Näin laadutonta lainvalmistelua ei saisi olla"

4:28
Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen kertoo, miksi perustuslakivaliokunta antoi täystyrmäyksen hallituksen esittämille liikkumisrajoituksille

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esittämät laajat liikkumisrajoitukset, ja hallitus päätti vetää pois pitkään valmistellun lakiehdotuksensa eduskunnasta. Oikeustieteilijöiden keskuudessa tämä on herättänyt runsasta keskustelua lainvalmistelun tasosta. 

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta näkee, että liikkumisrajoituksien valmistelussa on ollut jonkinlainen laatuongelma. 

– Asia on poikkeuksellinen ja erittäin vaikea, eikä ole helppoja ratkaisuja missään tapauksessa. En tiedä täsmälleen, kenen käsien ja silmien kautta tämä on mennyt, mutta mukana on ollut valtioneuvoston kanslia, sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja kenties oikeusministeriö. Jotain lisää olisi varmaan tarvittu.

– Kuten tänään monet valtionsääntöoppineet ovat sanoneet, näin laadutonta lainvalmistelua ei saisi olla.

Kekkosen mukaan tarpeen olisi tullut lisäasiantuntijoiden hyödyntäminen. 

– Herää kysymys, onko se asiantuntijavaranto, jota käytetään lainvalmistelun eri vaiheilla, ollut tässä riittävästi hereillä. 

Lakiesityksiltä pitää Kekkosen mukaan voida vaatia sitä, että ne ovat perustuslain mukaisia.

– Meillä on ollut vuosikymmeniä ohjeistusta tähän. Jos on liian kiire ja virkamiehet ovat täysityöllistettyjä, pitäisi hakea asiantuntija-apua muualta. 

Katso Kekkosen haastattelu kokonaisuudessaan ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja