Lyhytkasvuinen Vilma-Lotta joutui äänestämään kaikkien edessä – vaalisalaisuus ei täyty kaikilla äänestyspaikoilla

Äänestyspaikoilla ei aina anneta kaikille samanlaista mahdollisuutta äänestää vaalisalaisuutta säilyttäen. Näin kävi lyhytkasvuisen Vilma-Lotta Lehtokarin kohdalla Espoossa. Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistolta todetaan, että kaikille pitää taata yhdenvertaiset mahdollisuudet äänestää.

Vilma-Lotta Lehtokari kävi kaverinsa kanssa äänestämässä presidentinvaaleissa ennakkoon Espoon kauppakeskus Sellossa viime maanantaina. 
Lehtokari sairastaa diastrofista dysplasiaa. Tämä on synnynnäinen luuston kasvuhäiriö, joka aiheuttaa lyhytkasvuisuutta. 

Sello on äänestyspaikkana tuttu Lehtokarille, mutta tällä kertaa paikalla oleva vaalitoimitsija ei järjestänyt hänelle sopivaa äänestyskoppia. 

– Ongelma on se, että pyörätuolissa istuville tarkoitetun äänestyskopin mitoissa ei oteta huomioon lyhytkasvuisia. Kopit on suunniteltu normaalipituisille pyörätuolissa istuville, Vilma-Lotta Lehtokari kertoo MTV Uutisille. 

Vaalitoimitsijalta erikoinen ehdotus

Lehtokarille on aikaisempien vaalien kohdalla järjestetty ratkaisu, joka täyttää vaalisalaisuuden vaatimukset, yleensä toki pienen pähkäilyn jälkeen – tällä kertaa ei. 

Sellossa ollut vaalitoimitsija ihmetteli mitä tehdä ja jopa ehdotti, että Lehtokarin kaveri kirjoittaisi numeron äänestyslippuun. 

– Tähän en todellakaan suostunut. Onhan meillä vaalisalaisuus Suomessa ja nimenomaan vaalivirkailijan tehtävä on huolehtia siitä, että vaalisalaisuus säilyy.

Lehtokarille on yleensä äänestyspaikoilla tuotu joko tuoli, jonka ympärille on viritetty kolme seinää tai sitten hän on käynyt äänestämässä viereisessä tilassa.

Tällä kertaa virkailija ei kyennyt järjestämään mitään vaihtoehtoista äänestyskoppia. Lehtokari koki tilanteen kiusalliseksi pitkän äänestysjonon takia. 

Harmistuneena hän otti äänestyslipun ja kirjotti numeron siihen avoimessa tilassa olevan hyllyn päällä kaikkien näkyvillä. 

– Tuntui todella oudolta, että virkailija ikään kuin ulkoisti ongelman kokonaan minulle, eikä ottanut vastuuta tilanteesta. Toivon, että kaikilla äänestyspaikoilla olisi selkeä plan B, jonka virkailijat ottavat käyttöön vastaavanlaisissa tilanteissa.

Lehtokarin mukaan on myös mahdollista, että virkailija erehtyi luulemaan hänen ystäväänsä viralliseksi avustajaksi, mutta tämäkin olisi ongelmallista.

– Avustettavan ja avustajan suhde on hyvin erityislaatuinen. Vaikka avustettava toimii työnantajana, hän on samalla riippuvainen avustajastaan. Äänestys voi vaikuttaa tähän suhteeseen, jos avustettava esimerkiksi äänestää jotain aivan muuta, kuin mitä avustaja itse kannattaa. En tiedä miten vaalisalaisuus hoidetaan esimerkiksi kädettömillä tai sokeilla. 

– Jonkun vaalitoimitsijoista pitäisi pystyä auttamaan tarvittaessa, eikä ehdottaa, että avustaja täyttää avustettavan lippua, Lehtokari kiteytti.

Kantelun paikka

Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha-Pekka Konttinen toteaa MTV Uutisille, että lain mukaan vaalitoimitsijan kuuluu järjestää vammaisille sopivat äänestysmahdollisuudet. Tämä tarkoittaa, että olosuhteiden täytyy täyttää vaalisalaisuuden vaatimukset.

– Oikeusministeriö on lähettänyt ohjeistusta vaalitoimitsijoille ja kaikkien kuuluu saada koulutusta, jotta osaa toimia oikein tilanteen vaatimalla tavalla.

– Vaalilain mukaan henkilö, jonka kyky tehdä äänestysmerkintä on olennaisesti heikentynyt, saa käyttää äänestysmerkinnän tekemisessä apuna valitsemaansa avustajaa. Myös vaalitoimitsija tai vaalilautakunnan jäsen voi avustaa henkilöä äänestyksessä, painotti Konttinen MTV Uutisille. 

Vaalitoimitsijat hoitavat yleisellä ennakkoäänestyspaikalla tehtäviä, mutta varsinaisena vaalipäivänä näitä tehtäviä hoitaa vaalitoimikunta ja sen jäsenet.

Konttinen ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta hänen mukaansa oikeusasiamiehen kanslian virkamiehet tekevät tarkastuksia äänestyspaikoilla ja hoivakodeissa vaalien yhteydessä.

He tarkkailevat erityisesti asioita, jotka liittyvät esteettömyyteen, saavutettavuuteen, vammaisten henkilöiden poliittisiin oikeuksiin ja mahdollisuuksiin osallistua.

Oikeusasiamiehelle voi kannella, jos vaalitoimitsija toimii väärin äänestystilanteessa. Oikeusasiamies tutkii tapauksen jälkeenpäin. Ohjeet kantelun tekemiseen löytyvät oikeusasiamiehen nettisivuilta

Lue myös:

    Uusimmat