Puurosämpylät – säästäjän niksit

Aamupuuroa kannattaa keittää reilusti sinä aamuna, kun aikoo leipoa sämpylöitä. Tässä ohjeessa on käytetty kaurapuuroa, joka antaa sämpylöille lempeän maun, mutta muutkin puurot sopivat.

Mikäli piimää tai jogurttia ei ole, voi sämpylät tehdä maitoon tai veteen. Kurpitsansiemenet antavat vaihtelua, myös muita siemeniä kannattaa kokeilla.

VINKKI! Voit tehdä samalla ohjeella leipää: jaa taikina 2-3 voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia.

n. 15 kpl melko isoja sämpylöitä

6 dl valmista Myllyn Paras kaurapuuroa (tähteeksi jäänyttä)

50 g hiivaa

3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

2-3 tl suolaa

2 rkl hunajaa

½ dl rypsiöljyä

(1 dl kurpitsansiemeniä)

Pinnalle:

kurpitsansiemeniä

Keitä reilusti kaurapuuroa. Kaada lämpimän puuron (6 dl) joukkoon piimä, liuota hiiva siihen. Seos saisi olla kädenlämpöistä, mikäli ei ole, lämmitä piimää tai puuroa. Sekoita suolaa ja hunajaa joukkoon. Jos puuro on maustettu suolalla, pienempi määrä riittää. Lisää jauhoja hitaasti alustaen, jotta ne ehtivät turvota. Voit käyttää tässä myös yleiskonetta ja taikinakoukkua. Lisää öljy ja halutessa kurpitsansiemenet. Jauhojen määrä riippuu puuron koostumuksesta, mutta taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saat löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele maidolla, ja ripottele pinnalle hiutaleita ja halutessa siemeniä. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min sämpylöiden koosta riippuen.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat