Putkiasentajia työllistää talvisin ongelma, jota ei oikeastaan pitäisi edes tapahtua – "Jonkun valtakunnan virhe"

Palomies Harrilta painava varoitus leimahtavasta riskistä vesiputkia lämmitettäessä 0:58
KATSO MYÖS: Palomies Harrilta painava varoitus leimahtavasta riskistä vesiputkia lämmitettäessä.

Putkien jäätymistä ei pitäisi tapahtua, jos ne ovat kunnossa ja riittävästi eristettyjä. Asiantuntija selittää, miksi jäätyneitä putkia ei kannata lähteä sulattelemaan itse.

Varsinkin talvisin putkiasentajia työllistää tietty huoltotoimenpide, joka olisi täysin vältettävissä.

LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen kertoo, että putkiasentajat joutuvat lähtemään "harmillisen useasti" sulattamaan vesijohtoa.

– Lähtökohtaisestihan sen ei pitäisi mennä jäähän. Jos vesijohtoverkko tai putkisto on rakennettu säällisesti määräysten mukaan ja laadukkaasti, silloin se ei pääse jäähän. Siellä on jonkun valtakunnan virhe aina, jos se pääsee jäähän, Mäkinen selittää.

Jos vesiputket kuitenkin menevät jäähän, ei ongelmaa kannata ratkoa itse.

– Sinne kannattaa ehdottomasti pyytää putkiasentaja. Omin poppakonstein ei kannata lähteä sitä avaamaan, koska siinä on vahingon riskin määrä aika iso.

Pahimmillaan tulipalon riski

Mäkisen mukaan putken sulattamista ei kannata missään nimessä yrittää itse, jos keinona on lämmittää itse jäätynyttä putkea.

Jos tilanne on sellainen, että putki on jäätynyt, koska esimerkiksi kellarista on jäänyt ikkuna auki ja pelkästään ikkunan sulkemalla lämpötila saadaan nousemaan riittävästi, tilanne on toinen.

– Mutta se, että sinulla ei ole tietoa, että mistä kohtaa tai miksi putki on jäässä, niin ei kannata missään nimessä lähteä itse sähläämään sitä. Erinäköisillä sähkömuuntajilla saa helposti tulipalon aikaan, Mäkinen sanoo.

Esimerkiksi kupariputki taatusti lämpenee, jos siihen suuntaa lämpöä kaasupolttimella, mutta samalla se lämpenee myös seinän sisällä "armotta liian kuumaksi".

Riski myös vesivahinkoon

Kun jäätynyttä putkea lämmitetään, jää putken sisällä alkaa sulamaan ja reaktioon liittyy myös tilavuuden muutoksia.

– Mikäli näin käy, on parempi, että paikalla on joku, joka oikeasti osaa toimia. Sitä vettä tulee helposti yksi vesijohtotornillinen ja sitten odotetaan putkimiestä tunnin, niin sehän ei ole mitenkään hyvä tilanne.

Mäkisen mukaan ehdottomasti suositellaankin pyytämään paikalle putkiasentaja, jos tilanne jäätyneen putken kanssa ei ole aivan ilmiselvä.

– Vahingon riski on niin suuri, että siinä ei kannata säästää. 

Lue myös:

    Uusimmat