Putkifirmoilla pitää hajoavien putkien kanssa kiirettä – näin vaurioita voi ehkäistä

Putkifirmoilla pitää kiirettä – näin vaurioita voi ehkäistä 1:57
Lauhtuva sää pitää putkifirmat kiireisinä.

Putkifirmoissa on riittänyt kiirettä pitkän kylmän jakson aikana. Nyt kun jakso lähenee loppuaan, ei kiire näytä hellittävän, sillä myös ilman nopea lämpeneminen rasittaa putkia.

Pakilan putki Oy:n toimitusjohtaja Tomi Vyhtinen ei äkkiseltään muista yhtä kiireistä talvea.

– On kyllä sulatustöitä ja jäätyneiden putkien aiheuttamia korjaustöitä ollut ihan riittävästi, jopa enemmän kuin olemme pystyneet hoitamaan. En kyllä näin pitkää kylmää jaksoa muista. Myös tämä varsin nopea lämpötilan lauhtuminen on kyllä tosi harvinaista. En muista, että koskaan olisi ollut tällaista vastaavanlaista tilannetta, Vyhtinen sanoo.

Kiireelle ei näy nopeaa loppua, sillä sää lämpenee nyt nopeasti ja sen jälkeen näyttää taas viilenevän. Lämpeneminen rasittaa putkia yhtä lailla kuin kova pakkanen, koska jää laajenee sulaessaan. Muoviputket joustavat jonkin verran ja saattavat siksi kestää lämpenemistä kupariputkia paremmin.

Sähköä ja höyryä

Vyhtinen tietää, että hajoamisia tapahtuu kaikenlaisille putkille.  Myös muoviputkille, osin sen takia, että putkien liitoskohdat eivät jousta.

– Jos jäätyminen tulee liitoskohtaan, niin se liitoskohta ei kestä. Kyllä luonnonvoimat ovat valitettavasti niin rajut, että melkein putki kuin putki hajoaa, kun se pääsee jäätymään ja sitten itsestään pikkuhiljaa sulamaan, Vyhtinen sanoo.

Putkivaurioiden ehkäisyssä huonelämptilan säätelyllä on tärkeä merkitys.

– Huonelämpötilan pudottaminen varsinkin niissä huoneissa joiden läpi tai vierestä putket menevät, ei ole nyt järkevää, Vyhtinen sanoo.

Miten sitten pitäisi toimia, jos putki on jo jäässä? 
– Vauriota voi vähentää sillä, että aina kun ei ole kotona tai yön ajaksi laittaa pääsulun kiinni, jos putket ovat jo jäässä, ja sitten sisälämpötilaa nostamalla, Vyyhtinen sanoo.

Sulatustöitä tehdään hieman eri tavoilla putkesta riippuen. Metalliputkia sulatetaan pääsääntöisesti sähkösulatusmuuntajalla.

– Se perustuu siihen, että putkeen johdetaan matalaa jännitettä ja sen verran virtaa, että putki lämpiää ulkopuolelta. Se on hyvin nopea, tehokas ja turvallinen tapa.

Isoja muoviputkia avataan taas höyryllä. Pieniä putkia voi avata lämpimällä ilmalla ja imemälllä toisesta päästä.

Vyhtisen mukaan putkia ei kannata ryhtyä sulattamaan itse tulipaloriskin takia.
– Varsinaiset sulatustoimenpiteet kannattaa jättää ammattilaiselle, että työ tulee oikein tehdyksi.

Lue myös:

    Uusimmat